Pyöräilyviikon pääteemalla ”Liikennerauha” katseet käännetään kohti turvallista liikenneympäristöä ja joustavaa liikennekulttuuria.

Pyö­räi­ly ja kä­ve­ly on suo­ma­lai­ses­sa lii­ken­tees­sä vuo­si­kym­me­niä ni­pu­tet­tu yh­teen: ja­lan ja pyö­räl­lä kul­ke­vien väy­lis­tä 93 pro­sent­tia on edel­leen yh­dis­tet­ty­jä kä­ve­lyn ja pyö­räi­lyn väy­liä. Sa­mat väy­lät ovat kai­ke­ni­käis­ten ih­mis­ten suo­si­tuim­pia lii­kun­ta­paik­ko­ja; niil­lä kä­vel­lään, ul­koi­lu­te­taan koi­ria, juos­taan, skei­ta­taan, skuu­ta­taan, pol­je­taan kau­pun­ki­pyö­ril­lä ja säh­kö­pyö­ril­lä sekä pot­ku­pyö­räil­lään. Niil­lä kul­kee ny­kyi­sin myös säh­kö­käyt­töi­siä kul­je­tus­ro­bot­te­ja.

– Ih­mi­sil­lä on mo­ni­nai­sia liik­ku­mi­sen tar­pei­ta. Ka­tu­jen pi­täi­si läh­tö­koh­tai­ses­ti ol­la saa­vu­tet­ta­via, käy­tet­tä­viä ja ym­mär­ret­tä­viä kai­kil­le. Meil­lä lap­set ja ikäih­mi­set liik­ku­vat it­se­näi­ses­ti ja omin voi­min. Sil­loin myös ka­dut ja tiet pi­täi­si suun­ni­tel­la si­ten, et­tä ne ovat viih­tyi­siä ja joh­ta­vat tur­val­li­ses­ti pe­ril­le ar­jen ja va­paa-ajan kes­kei­siin paik­koi­hin kä­vel­len ja pyö­räl­lä. Las­ten it­se­näis­tä liik­ku­mis­ta var­ten suun­ni­tel­tu lii­ken­neym­pä­ris­tö pal­ve­lee kaik­kia liik­ku­jia, sa­noo Pyö­räi­ly­kun­tien ver­kos­ton toi­min­nan­joh­ta­ja San­na Oja­jär­vi.

Pyö­räi­ly­viik­ko tar­joi­lee rau­hal­li­seen lii­ken­neym­pä­ris­töön, asen­tei­siin ja konk­reet­ti­seen liik­ku­mi­seen pai­not­tu­via ta­pah­tu­mia eri puo­lil­la Suo­mea yli vii­kon ajan. Lii­ken­ne­rau­haa voi tun­tea esi­mer­kik­si ava­jais­pa­raa­teis­sa, työ­mat­ka­pyö­räi­li­jöi­den aa­mu­pa­lal­la ja per­he­pyö­rä­ret­kil­lä.

Lue li­sää Pyö­räi­ly­vii­kos­ta ja tee­ma­päi­vis­tä https://py­o­rai­ly­vuo­si.fi/py­o­rai­ly­viik­ko/