Huipulla tuulee, sanotaan, ja se näkyy pitävän paikkansa ainakin kunnalliselämässä. Vähän päästä näkyy lehdissä uutisia kuntajohtajien eroamisista tai erottamisista luottamuspulan takia.
Kuntia oli aikaisemmin kolmea sorttia: oli kaupunkeja, kauppaloita ja maalaiskuntia. Maalaiskuntaan ei ennen vuonna 1948 tapahtunutta kunnallislain muutosta voitu valita nykyisenlaista kunnallisjohtajaa. Lainmuutoksen jälkeenkin maalaiskunnat eivät olleet erityisen innokkaita valitsemaan itselleen kunnanjohtajia, joiden asema oli vuoden 1948 kunnallislaissa tehty vahvaksi. Kunnanjohtaja toimi kunnanhallituksen puheenjohtajana, hänet oli valittava virkaansa määräämättömäksi ajaksi ja hänet voitiin erottaa vain perustellusta syystä ja silloinkin vain valtuuston kahden kolmasosan ollessa erottamisen kannalla
Maalaiskuntien kunnanjohtajat olivat yleensä koulutukseltaan Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa ja sen muututtua Tampereen yliopistoksi sen julkisen hallinnon opetusjaostossa kunnallistutkinnon suorittaneita miehiä. Enoon valittiin ensimmäinen kunnanjohtaja vuonna 1953 ja kotikuntaani Mäntyharjuun vasta vuonna 1963. Nainen valittiin ensimmäisen kerran kunnanjohtajaksi vasta vuonna 1976, jolloin Uuraisten kunta valitsi kunnansihteerinsä Sirpa Raution kunnanjohtajaksi.
Eräs entinen kollega kirjoitti kesämökille lomanviettoon lähtiessään: ”kun ajatte ohi, niin ajakaa ohi”.
Muistan, kun vuoden 1977 kunnanjohtajien neuvottelupäivillä kunnanjohtajien yhdistyksen puheenjohtaja aloitti puheenvuoronsa sanoen: ”Hyvät virkaveljet”, piti sitten pitkän tauon ja jatkoi: ”sekä virkasisar”.
Kauppalat lakkasivat olemasta, kun ne kaikki muutettiin kertaheitolla kaupungeiksi, ja nykyisin mikä tahansa kunta voi itse päättää ryhtyä kaupungiksi keltään kysymättä. Vaikka kunnallisjohtajien asemaa on vuosien varrella paljon heikennetty, kun kunnan ja kaupunginhallitusten puheenjohtajuus on palautettu luottamushenkilöille, erottaminen on tehty mahdolliseksi yksinkertaisella enemmistöllä ja pormestareiden valinta on tehty mahdolliseksi, näyttää luottamuspula kunnallisjohtajia kohtaan olevan kasvussa. Mikä lienee sitten tilanne vuoden 2023 alussa, kun kuntien toimialue kaventuu hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa.
Riippumaton rivimies lähtee juhannuksen jälkeen viettämään kesää Mäntyharjuun. Vesakkotielle. Eräs entinen kollega kirjoitti kesämökille lomanviettoon lähtiessään: ”kun ajatte ohi, niin ajakaa ohi”. Jos ajatte Mäntyharjun suunnalla, niin Vesakkotiellä sopii kyllä poiketa.
Matti Tohkanen
Julkaistu 16.6. ilmestyneessä Viikko Pohjois-Karjalassa