Suomen Voimisteluliitto järjestää Gymnaestrada-tapahtuman Joensuussa 4.–7.6.2026. Osallistujia nelipäiväiseen tapahtumaan odotetaan yli 10 000 ja lisäksi tuhansia kävijöitä ja katsojia.

Voi­mis­te­lu­liit­to on suur­ten voi­mis­te­lu­ta­pah­tu­mien kau­pun­kia va­li­tes­saan kiin­nit­tä­nyt huo­mi­o­ta alu­een ak­tii­vi­seen voi­mis­te­lu­toi­min­taan ja olo­suh­tei­siin. Jo­en­suus­sa kau­pun­gin poik­keuk­sel­li­sen hie­no Meh­ti­mä­en ur­hei­lu­puis­to usei­ne lii­kun­ta­ti­loi­neen, Lau­lu­rin­ne, kau­pun­ki­kes­kus­tan lä­hei­syys, tu­le­vat Sirk­ka­lan lii­kun­ta­ti­lat ja jo­en­suu­lais­ten osoit­ta­ma vah­va yh­teis­työn il­ma­pii­ri oli­vat kes­kei­ses­sä roo­lis­sa kau­pun­gin va­lin­nas­sa.

– Il­man ak­tii­vi­sia seu­ro­ja ja pai­kal­li­sia voi­mis­te­lun asi­an­tun­ti­joi­ta em­me voi­si tätä ta­pah­tu­maa Jo­en­suus­sa to­teut­taa. Jo­en­suun Ka­ta­jan voi­mis­te­lu­ja­os­to ja Jo­en­suun Voi­mis­te­lu ja Lii­kun­ta ovat seu­roi­na vah­vo­ja ja osoit­ta­neet, et­tä alu­eel­tam­me löy­tyy vah­va osaa­mi­nen ja tuki Gym­na­est­ra­dan jär­jes­tä­mi­sel­le, ker­too lii­kun­ta­joh­ta­ja Timo Hei­no­nen.

Ta­pah­tu­ma jär­jes­tet­tiin vii­mek­si Tam­pe­reel­la vuon­na 2022 ja sen alu­e­ta­lou­del­li­sek­si vai­ku­tuk­sek­si mi­tat­tiin 6,8 mil­joo­naa eu­roa. Ta­pah­tu­man ajak­si koko kau­pun­ki val­jas­te­taan voi­mis­te­lul­le. Ta­pah­tu­ma le­vit­täy­tyy Jo­en­suus­sa ai­na­kin Meh­ti­mä­en, Lau­lu­rin­teen, kau­pun­ki­kes­kus­tan ja Sirk­ka­lan alu­eil­le.

Suo­ma­lai­ses­sa voi­mis­te­lus­sa suur­ta­pah­tu­mil­la on pit­kät pe­rin­teet. 2000-lu­vul­la Suo­mes­sa voi­mis­te­lun suur­ta­pah­tu­mia on jär­jes­tet­ty: SunS­vo­li 2006 Tam­pe­reel­la, Sun­Lah­ti 2013 Lah­des­sa, World Gym­na­est­ra­da 2015 Hel­sin­gis­sä, Suo­mi Gym­na­est­ra­da 2018 Tu­rus­sa sekä Gym­na­est­ra­da 2022 Tam­pe­reel­la.