Nurmeksen ja Juuan alueellisesta sosiaali- ja terveyspalvelujen järjes­tä­mis­suun­ni­telmasta päätetään Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten aluehallituksessa 2.5.2024.

Pal­ve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­man toi­meen­pa­no käyn­nis­tyi en­sim­mäi­se­nä Nur­mek­sen ja Juu­an alu­eel­la, ja alu­e­hal­li­tuk­sen pää­tet­tä­vä­nä on nyt en­sim­mäi­nen alu­eel­li­sis­ta jär­jes­tä­mis­suun­ni­tel­mis­ta. Hy­vin­voin­ti­a­lu­een ta­voit­tee­na on käy­dä kaik­ki pal­ve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­man laa­jan pal­ve­lun sote-ase­mat läpi ku­lu­van vuo­den ai­ka­na ja laa­tia niis­tä vas­taa­vat suun­ni­tel­mat.

Suun­ni­tel­mat laa­di­taan kun­kin alu­een vä­es­tön pal­ve­lu­tar­peen pe­rus­teel­la. Nur­mek­sen ja Juu­an alu­een THL:n sai­ras­ta­vuu­sin­dek­sil­lä pai­no­tet­tu vä­es­tö­mää­rä on lä­hes 20 000 hen­keä, kun ar­vio alu­een vä­es­tö­mää­räs­tä vuon­na 2025 on noin 13 000. Tämä ker­too alu­een vä­es­tö­mää­rään näh­den run­saas­ta pal­ve­lu­tar­pees­ta.

Pal­ve­lu­ver­kon toi­meen­pa­noon liit­ty­vät muu­tok­set ja nii­den vai­ku­tuk­set hen­ki­lös­töön on käy­ty läpi yh­teis­toi­min­ta­neu­vot­te­luis­sa ja neu­vot­te­lu­jen ai­ka­na jär­jes­tä­mis­suun­ni­tel­ma lä­he­tet­tiin Nur­mek­sen kau­pun­gil­le, Juu­an kun­nal­le sekä hy­vin­voin­ti­a­lu­een vai­kut­ta­mis­toi­mie­li­mil­le ja lau­ta­kun­nil­le lau­sut­ta­vak­si. Nur­mek­sen ja Juu­an hen­ki­lös­tön osal­ta yh­teis­toi­min­ta­neu­vot­te­lut päät­tyi­vät 25.4.

Nur­mek­sen ja Juu­an pal­ve­lu­ja kos­ke­va lau­sun­to­kier­ros oli 19.3.–9.4.2024. Lau­sun­to­ja saa­tiin yh­teen­sä 10. Lau­sun­ton­sa an­toi­vat Nur­mek­sen kau­pun­ki ja Nur­mek­sen van­hus­neu­vos­to, Juu­an kun­ta, hy­vin­voin­ti­a­lu­een nuo­ri­so­val­tuus­to, van­hus-, vam­mais- sekä lap­si- ja per­he­a­si­ain­neu­vos­tot, ja hy­vin­voin­ti­a­lu­een lau­ta­kun­nis­ta tu­le­vai­suus­lau­ta­kun­ta, hy­vin­voin­nin ja ter­vey­den edis­tä­mi­sen lau­ta­kun­ta sekä tur­val­li­suu­den ja va­rau­tu­mi­sen lau­ta­kun­ta. Laa­jem­pi kun­ta­lais­kuu­le­mi­nen on to­teu­tet­tu pal­ve­lust­ra­te­gi­an ja pal­ve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­man val­mis­te­lu­vai­hees­sa vii­me vuon­na.

– Lau­sun­nois­sa oli pal­jon hy­viä nä­kö­kul­mia, jot­ka toi­saal­ta oli­vat osin ris­ti­rii­das­sa kes­ke­nään. Lau­sun­nois­ta kävi il­mi huo­li iäk­käi­den ja vä­hä­va­rais­ten hen­ki­löi­den mah­dol­li­suuk­sis­ta saa­da ja saa­vut­taa pal­ve­lui­ta, mut­ta toi­saal­ta po­si­tii­vi­se­na asi­a­na di­gi­taa­lis­ten pal­ve­lu­jen ke­hit­ty­mi­nen. Myös pal­ve­lu­jen saa­ta­vuu­den pa­ran­tu­mi­nen laa­jan pal­ve­lun sote-ase­mil­la ko­et­tiin useis­sa lau­sun­nois­sa hy­vä­nä asi­a­na, ku­vai­lee hy­vin­voin­ti­a­lu­e­joh­ta­ja Kir­si Lei­vo­nen.

Jär­jes­tä­mis­suun­ni­tel­mas­ta on laa­dit­tu lau­sun­not huo­mi­oi­den vai­ku­tus­ten en­nak­ko­ar­vi­oin­ti, jos­sa ver­ra­taan suun­ni­tel­tua ti­lan­net­ta pal­ve­lu­jen jär­jes­tä­mi­sen ny­ky­ti­laan. Ar­vi­oin­nis­sa ote­taan huo­mi­oon vai­ku­tuk­set hy­vin­voin­ti­a­lu­een stra­te­gi­aan, asi­ak­kai­siin ja asuk­kai­siin, or­ga­ni­saa­ti­oon ja hen­ki­lös­töön, kump­pa­nuuk­siin sekä ym­pä­ris­töön. Ko­ko­nai­suu­te­na ar­vi­oi­den suun­ni­tel­mas­sa on ha­vait­tu enem­män hyö­ty­jä kuin hait­to­ja ny­ky­ti­laan ver­rat­tu­na.

Alu­eel­li­nen jär­jes­tä­mis­suun­ni­tel­ma on ta­voi­te­ti­la, jo­hon py­ri­tään tu­le­vi­na vuo­si­na käy­tet­tä­vis­sä ole­vien ta­lou­del­lis­ten voi­ma­va­ro­jen ja hen­ki­lös­tö­re­surs­sien puit­teis­sa. Jos hy­vin­voin­ti­a­lu­een ta­lou­del­li­nen ti­lan­ne ja hen­ki­lös­tön saa­ta­vuus vah­vis­tu­vat en­nus­teis­ta poi­ke­ten, voi­daan jär­jes­tä­mis­suun­ni­tel­mas­sa ku­vat­tua pal­ve­lu­va­li­koi­maa myös laa­jen­taa.