Joensuu on ensimmäinen keskisuuri kaupunki, joka on julkaissut raportin kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisesta toiminnassaan.

YK:n mää­rit­te­le­miä ta­voit­tei­ta on 17 ja ne on tar­koi­tus saa­vut­taa kai­kis­sa sen jä­sen­val­ti­ois­sa vuo­teen 2030 men­nes­sä. Tämä va­paa­eh­toi­nen ra­port­ti on työ­ka­lu, joka aut­taa ar­vi­oi­maan ta­voit­tei­den to­teu­tu­mis­ta.

– Kun­nil­la ja kau­pun­geil­la on mer­kit­tä­vä roo­li glo­baa­lien ta­voit­tei­den to­teut­ta­mi­ses­sa pai­kal­li­ses­ti. Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen ra­port­te­ja ovat Suo­mes­sa laa­ti­neet Hel­sin­ki, Tur­ku, Tam­pe­re, Es­poo ja Van­taa ja olen iloi­nen, et­tä olem­me en­sim­mäi­se­nä kes­ki­suu­re­na kau­pun­ki­na laa­ti­neet vas­taa­van, kom­men­toi kau­pun­gin il­mas­to­koor­di­naat­to­ri Tuu­li Hyp­pä­nen.

Jo­en­suun ra­port­ti Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen to­teu­tu­mi­nen Jo­en­suus­sa on teh­ty pei­laa­mal­la ta­voit­tei­ta kau­pun­gin stra­te­gi­aan ja tar­kas­te­le­mal­la mit­ta­rei­den avul­la, mi­ten työ on Jo­en­suus­sa eden­nyt.

Use­at ta­voit­teet to­teu­tu­vat Jo­en­suus­sa hy­vin ja esi­mer­kik­si asun­not­to­mien mää­rä on Jo­en­suus­sa val­ta­kun­nal­lis­ta kes­ki­ar­voa pie­nem­pi. Toi­saal­ta toi­min­nas­ta löy­tyy myös pa­ran­net­ta­vaa, ku­ten kes­ki­mää­räis­tä suu­rem­pi työt­tö­mien osuus työ­voi­mas­ta. Ra­por­tis­ta voi myös huo­ma­ta, et­tä ko­ro­na­pan­de­mia on vai­kut­ta­nut ne­ga­tii­vi­ses­ti usei­siin hy­vin­voin­nin mit­ta­rei­hin.

– Ra­port­ti hy­väk­syt­tiin kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa tam­mi­kuus­sa. Sen on sit­tem­min hy­väk­sy­nyt myös YK ja ra­port­ti on jul­kais­tu hei­dän­kin verk­ko­si­vuil­laan, Hyp­pä­nen ker­too.

Ra­port­ti on lu­et­ta­vis­sa myös Jo­en­suun kau­pun­gin verk­ko­si­vuil­la.