Heinäveden, Kontiolahden, Rääkkylän, Tohmajärven, Lieksan, Nurmeksen ja Kiteen asukkaille suunnatun ilmastokyselyn mukaan kuntien ilmastotyö koetaan tärkeäksi.

Poh­jois-Kar­ja­lan maa­kun­ta­lii­ton luot­saa­man Il­mas­to­kes­tä­vä Poh­jois-Kar­ja­la 2030 -hank­keen il­mas­to­ky­se­ly oli avoin­na maa­lis-huh­ti­kuus­sa ja sii­hen vas­ta­si 359 asu­kas­ta hank­kees­sa mu­ka­na ole­vis­ta kun­nis­ta. Ky­se­lyn mu­kaan val­ta­o­sa asuk­kais­ta oli huo­lis­saan il­mas­ton­muu­tok­sen seu­rauk­sis­ta. Kun­nil­ta pe­rään­kuu­lu­tet­tiin to­del­lis­ta tah­to­ti­laa ja ak­tii­vis­ta otet­ta pääs­tö­jen vä­hen­tä­mi­seen sekä il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­taan ja sii­hen so­peu­tu­mi­seen. Kun­tien odo­te­taan toi­mi­van il­mas­to­työn edel­lä­kä­vi­jä­nä sekä esi­merk­ki­nä niin yri­tyk­sil­le kuin asuk­kail­le.

Kun­nil­ta toi­vo­taan rat­kai­su­ja eri­tyi­ses­ti uu­siu­tu­van ener­gi­an edis­tä­mi­seen, jät­tei­den kä­sit­te­lyyn sekä luon­non­suo­je­luun. Toi­saal­ta vas­tauk­sis­sa ko­ros­tui myös maa­seu­tu­mais­ten kun­tien eri­tyis­piir­tei­den sekä kun­tien elin­voi­mai­suu­den huo­mi­oi­mi­nen osa­na il­mas­to­työ­tä.

– Asuk­kai­den vas­taus­ten pe­rus­teel­la Poh­jois-Kar­ja­lan kun­tien il­mas­to­työs­sä oli­si syy­tä kiin­nit­tää eri­tyis­tä huo­mi­o­ta vies­tin­tään ja osal­lis­ta­mi­seen. Il­mas­to­vies­tin­tään kan­nat­taa pa­nos­taa, kos­ka se li­sää tie­toi­suut­ta il­mas­ton­muu­tok­sen vai­ku­tuk­sis­ta, mo­ti­voi ih­mi­siä te­ke­mään kes­tä­viä va­lin­to­ja ja luo poh­jaa te­hok­kaam­mil­le il­mas­to­toi­mil­le. Tämä on meil­le sel­keä ke­hi­tys­koh­de ja ai­om­me kiin­nit­tää tä­hän eri­tyis­tä huo­mi­o­ta, pro­jek­ti­pääl­lik­kö Ee­tu Ahl­berg sum­maa.