Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoi MTV Uutisten vaalitentissä 29.3.2023 puolueen vastustavan kiky-maksujen palauttamista takaisin työnantajien maksettavaksi.

Rei­lu kuu­kau­si ai­kai­sem­min (2.2.) SAK:n ja sen am­mat­ti­liit­to­jen Vaa­lis­ta­ja-ää­nes­ty­sak­ti­voin­ti­kam­pan­ja ky­syi kir­jal­li­ses­ti edus­kun­ta­puo­lu­eil­ta vas­taus­ta sa­maan ky­sy­myk­seen. Vas­taus oli täy­sin toi­nen.

Kiky-mak­su­jen eli pal­kan si­vu­ku­lu­jen siir­to ta­kai­sin työ­nan­ta­jal­le on ol­lut Vaa­lis­ta­ja-kam­pan­jan pää­tee­mo­ja, sil­lä se vai­kut­taa suo­raan pal­kan­saa­jan palk­ka­pus­sin pak­suu­teen. SAK:n Kan­tar Pub­li­cil­la syk­syl­lä 2022 teet­tä­män ky­se­ly­tut­ki­muk­sen mu­kaan 70 pro­sent­tia työ­vä­es­töön kuu­lu­vis­ta pi­tää kiky-mak­su­jen siir­toa mer­kit­tä­vä­nä asi­a­na ää­nes­tys­pää­tös­tä teh­tä­es­sä.

– Tätä voi­si luon­neh­tia vaa­li­pe­tok­sek­si. Olem­me ker­to­neet eri yh­teyk­sis­sä sa­doil­le tu­han­sil­le ää­nes­tä­jil­le, mit­kä puo­lu­eet kan­nat­ta­vat ja mit­kä ei­vät kan­na­ta kiky-mak­su­jen siir­toa. Mo­nel­le tämä on var­mas­ti ol­lut mer­kit­tä­vä seik­ka hei­dän va­li­tes­saan puo­lu­et­ta. Hei­tä on sel­ke­äs­ti joh­det­tu har­haan, SAK:n joh­ta­ja Jyr­ki Ko­no­la sa­noo.

Tätä voi­si luon­neh­tia vaa­li­pe­tok­sek­si.

SAK:n jä­sen­lii­toil­la on yli 800 000 jä­sen­tä. He edus­ta­vat noin kah­ta­kym­men­tä pro­sent­tia ää­nes­tä­jis­tä. Vaa­lis­ta­ja-kam­pan­jan ja liit­to­jen omien kam­pan­ja­toi­mien kaut­ta on ta­voi­tet­tu ar­vi­ol­ta 200 000 jä­sen­tä.

SAK:n ja sen am­mat­ti­lii­tot ovat pi­tä­neet kiky-mak­su­jen siir­tä­mis­tä ta­kai­sin työ­nan­ta­jal­le tär­ke­ä­nä, kos­ka sen kaut­ta työn­te­ki­jöil­le jää enem­män kä­teen pal­kas­ta ei­kä sa­maan ai­kaan tar­vit­se teh­dä ve­ro­leik­kauk­sia. Pal­kan si­vu­ku­lu­jen kaut­ta hyö­ty ulot­tuu pa­rem­min pie­ni- ja kes­ki­tu­loi­sil­le. Kah­den mil­jar­din eu­ron mak­su­taa­kan pi­tä­mi­nen työn­te­ki­jöi­den mak­set­ta­va­na ei ole enää myös­kään pe­rus­tel­tua, kos­ka yri­tyk­set voi­vat pa­rem­min ja nii­den kus­tan­nus­kil­pai­lu­ky­ky on voi­mis­tu­nut vii­me vuo­si­na mer­kit­tä­väs­ti.

– Pe­rus­suo­ma­lai­set on tien­nyt, mitä var­ten sen kan­taa on ky­syt­ty. Puo­lue on myös tien­nyt ne ta­vat, joil­la am­mat­ti­lii­tot ak­ti­voi­vat jä­se­ni­ään ää­nes­tä­mään. Kun puo­lue an­toi SAK:n lii­toil­le kyl­lä-vas­tauk­sen kiky-mak­su­jen pa­laut­ta­mi­ses­ta työ­nan­ta­jil­le, se tie­si saa­van­sa taak­seen mer­kit­tä­vän kan­san­liik­keen pa­nos­tuk­sen edus­kun­ta­vaa­lei­hin heil­le tär­ke­än ää­nes­tä­jä­jou­kon kes­kuu­des­sa. Tämä on jo toi­nen ker­ta, kun mei­dät on pe­tet­ty pe­rus­suo­ma­lais­ten toi­mes­ta. Vuon­na 2015 puo­lue pet­ti pal­kan­saa­jat Si­pi­län hal­li­tuk­ses­sa aja­mal­la pak­ko­la­ki­pa­ket­tia, joka lo­pul­ta sur­vot­tiin työn­te­ki­jöi­den kur­kus­ta alas kil­pai­lu­ky­ky­so­pi­muk­sen muo­dos­sa. Luo­tim­me tur­haan sii­hen, et­tä pe­rus­suo­ma­lai­set ha­lu­aa pe­rua te­kon­sa, Jyr­ki Ko­no­la päät­tää.