JO­EN­SUU / Ar­to Miet­ti­nen

Perinteikkäät Pohjois-Karjalan maakunnalliset erätulet järjestettiin lauantaina 10. joulukuuta, tällä kertaa Pyhäselän Ampumaradalla Hammaslahdessa.

Tu­tun pe­rin­teen mu­kai­ses­ti ta­pah­tu­mas­sa pal­kit­tiin jäl­leen vuo­den erän­kä­vi­jä, ka­la­mies ja nuo­ri erän­kä­vi­jä sekä täy­sin uu­te­na ka­te­go­ri­a­na myös vuo­den erä­koi­ra. Pal­kit­se­mi­sis­ta vas­ta­si­vat sa­no­ma­leh­det Viik­ko Poh­jois-Kar­ja­la ja Kar­ja­lai­nen sekä Met­säs­tä­jä­lii­ton Poh­jois-Kar­ja­lan pii­ri ja Poh­jois-Kar­ja­lan Ken­nel­pii­ri.

Pu­hei­ta pi­ti­vät li­säk­si Met­säs­tä­jä­lii­ton Poh­jois-Kar­ja­lan pii­rin pu­heen­joh­ta­ja Juha Hil­tu­nen, Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen asi­an­tun­ti­ja, ka­las­tus­bi­o­lo­gi He­le­na Haa­ka­na, Poh­jois-Kar­ja­lan Ken­nel­pii­rin alu­e­kou­lut­ta­ja Ei­ja Kois­ti­nen ja Met­säs­tä­jä­lii­ton luon­non- ja riis­tan­hoi­to­pääl­lik­kö Ere Gren­fors. Lo­puk­si Py­hä­se­län seu­ra­kun­nan seu­ra­kun­ta­pas­to­ri Ma­ri­ta Tii­li ju­lis­ti jou­lu­rau­han.

Vuo­den 2022 va­lin­nat koh­dis­tui­vat täl­lä ker­taa si­ten, et­tä ka­la­mie­hek­si va­lit­tiin Saa­ra Sil­ven­noi­nen Ki­teel­tä, nuo­rek­si erän­kä­vi­jäk­si Joo­na Lai­ti­nen Ki­teel­tä sekä erän­kä­vi­jäk­si Jar­mo Tan­ni­nen Jo­en­suus­ta. Erä­koi­rak­si va­lit­tiin puo­les­taan Pie­les­rin­teen Quu­no omis­ta­ja­naan Kati Romp­pa­nen Ilo­mat­sis­ta.

Eräkoira

Vuo­den erä­koi­rak­si va­lit­tiin jämt­lan­nin­pys­ty­kor­va Pie­les­rin­teen Quu­no, 6-vuo­ti­as uros. Kuu­no on hir­vi­käyt­tö­va­lio ja muo­to­va­lio, joka on osal­lis­tu­nut lu­kui­siin ko­kei­siin niin maa­kun­nas­sa kuin muu­al­la­kin Suo­mes­sa. Li­säk­si Kuu­no tun­ne­taan tark­ka­na jäl­ki­koi­ra­na.

Ko­e­toi­min­nas­ta huo­li­mat­ta Kuu­no on Erä­koi­ra sik­si, et­tä se an­taa kai­kil­le ih­mi­sil­le erä- ja met­säs­ty­se­lä­myk­siä. Kuu­no on en­nen kaik­kea hy­vä­luon­toi­nen kaik­kien ys­tä­vä, joka tuo nä­ky­vil­le koi­ran elä­mää nyt ja­los­tus­ta­voit­tei­den ul­ko­puo­lel­la. Kuu­no on ol­lut lu­kui­sis­sa hauk­ku­ko­keis­sa lai­na­koi­ra­na eri­tyi­ses­ti nuo­ril­la oh­jaa­jil­la. Nuo­ret ovat ol­leet mie­lis­sään.

Kuu­no osal­lis­tuu ak­tii­vi­ses­ti met­säs­tyk­seen, tänä vuon­na se on ol­lut mu­ka­na kar­hu­jah­dis­sa, omis­ta­jan hir­vi­seu­ru­ees­sa sekä mui­den apu­lai­se­na. Mo­ni­puo­li­suut­ta riis­ta­työs­ken­te­lys­tä ei puu­tu ja Kuu­no löy­tää kai­ken löy­det­tä­vis­sä ole­van. Vuon­na 2017 Kuu­no on saa­nut Ken­nel­lii­ton san­ka­ri­koi­ra­pal­kin­non löy­det­ty­ään met­säs­tä huo­no­kun­toi­sen ikään­ty­neen hen­ki­lön.

Kalamies

Poh­jois-Kar­ja­lan vuo­den ka­la­mie­hek­si va­lit­tiin ki­tee­läi­nen Saa­ra Sil­ven­noi­nen, joka har­ras­taa ak­tii­vi­ka­las­tuk­sen use­am­pia muo­to­ja sekä ke­säl­lä et­tä tal­vel­la ja osal­lis­tuu ak­tii­vi­ses­ti myös pii­rin kil­pai­lu­toi­min­taan. Hän kil­pai­lee erit­täin me­nes­tyk­sek­kääs­ti myös kan­sal­li­sel­la ta­sol­la ja edus­taa Ki­teen Ka­la­mie­hiä sekä Poh­jois-Kar­ja­lan Ur­hei­lu­ka­las­ta­jia.

Nuo­reh­kos­ta iäs­tään huo­li­mat­ta Sil­ven­noi­sel­la on jo use­am­pia Suo­men mes­ta­ruus­ta­son mi­ta­lei­ta ka­las­tuk­sen eri la­jeis­ta, muun mu­as­sa nais­ten Suo­men mes­ta­ruus SM-on­gen jouk­ku­e­sar­jas­sa ja nais­ten hen­ki­lö­koh­tai­nen Suo­men mes­ta­ruu­den SM-lai­tu­ri­pil­kis­sä. Lai­tu­ri­pil­kis­sä hän voit­ti tänä syk­sy­nä myös nais­ten pii­rin­mes­ta­ruu­den ja jouk­ku­e­pii­rin­mes­ta­ruu­den.

Va­lit­si­joi­den mu­kaan Sil­ven­noi­nen on toi­mi­nut hy­vä­nä esi­merk­ki­nä ja roo­li­mal­li­na pii­rin alu­eel­la ka­las­tus­ta har­ras­ta­vil­le nuo­ril­le, ja muu­toin­kin hän on luon­teel­taan po­si­tii­vi­nen ja ai­na mui­ta kan­nus­ta­va sekä on va­paa-ajan ka­las­tuk­seen liit­ty­en ak­tii­vi­nen myös so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa.

Nuori eränkävijä

Vuo­den nuo­rek­si erän­kä­vi­jäk­si va­lit­tiin Joo­na Lai­ti­nen (16), joka on kul­ke­nut met­säs­tä­mäs­sä taa­pe­ros­ta as­ti isän­sä ja vel­jen­sä kans­sa. Hä­nel­lä on mie­les­tä­ni eri­no­mai­nen kyky hal­li­ta riis­ta­lau­kauk­sen te­ke­mis­tä ja te­ke­mät­tä jät­tä­mis­tä eri­no­mai­sen la­jin­tun­te­muk­sen sii­vit­tä­mä­nä.

Vas­tuul­li­suus ja eet­ti­syys suo­ras­taan pais­ta­vat läpi näis­tä riis­ta­lau­kauk­sien har­kit­se­mi­sis­ta.

Joo­na on myös omas­sa ka­ve­ri­pii­ris­sään in­nos­ta­nut mui­ta nuo­ria aloit­ta­maan met­säs­tys har­ras­tus­ta. Hän har­ras­taa ak­tii­vi­ses­ti pien­pe­to­pyyn­tiä ja on pal­kit­tu­kin Poh­jois-Kar­ja­lan nuor­ten pien­pe­to­ki­sas­sa. Joo­na on Ki­teel­lä jä­se­ne­nä Rup­po­vaa­ran Erän seu­ras­sa ja har­ras­taa hir­vi­jah­tia Hei­nä­ve­del­lä isän ko­ti­pai­kan lä­hei­syy­des­sä yh­des­sä seu­ras­sa.

Eränkävijä

Vuo­den 2022 erän­kä­vi­jäk­si va­lit­tiin Py­hä­se­län Met­säs­tä­jien pu­heen­joh­ta­ja, jo­en­suu­lai­nen Jar­mo Tan­ni­nen, joka on tun­net­tu ja pi­det­ty erä­mies niin Py­hä­se­län, Poh­jois-Kar­ja­lan sekä laa­jem­min Suo­men alu­eel­la. Tan­ni­nen on me­nes­tyk­sek­kääs­ti joh­ta­nut Py­hä­se­län Met­säs­tä­jis­tä yh­dek­si Poh­jois-Kar­ja­lan suu­rim­mis­ta ja mo­ni­puo­li­sim­mis­ta met­säs­tys­seu­rois­ta sekä saa­nut seu­ra­toi­min­taan mu­kaan en­tis­tä enem­män sekä nuo­ria et­tä nai­sia.

Li­säk­si Tan­ni­sel­la on ol­lut hy­vin vah­va pa­nos sii­nä, et­tä Py­hä­se­län Met­säs­tä­jien am­pu­ma­ra­ta muut­tui ny­kyi­sek­si am­pu­maur­hei­lu­kes­kuk­sek­si, jos­sa vii­me ke­sä­nä jär­jes­tet­tiin kah­det SM-ar­voi­set am­pu­ma­ki­sat. Tan­ni­nen on myös kas­vat­ta­nut kol­me suo­me­na­jo­koi­raa, jois­ta en­sim­mäi­ses­tä tuli täh­ti­va­lio ja kah­des­ta vii­mei­ses­tä käyt­tö­va­li­ot. Hä­net tun­ne­taan oi­keu­den­mu­kai­se­na sekä ai­na koi­ran par­haak­si kat­so­va­na pal­kin­to- ja yli­tuo­ma­ri­na.