Suomen Luonnon­suo­je­lu­liiton Pohjois-Karjalan piiri paikal­li­syh­dis­tyk­sineen vastustaa valtionyhtiö Neovan (ent. Vapo) suunnitelmia avata Pohjois-Karjalaan uusia turvetuo­tan­to­a­lueita.

Ne­o­va on ha­ke­nut ke­vään ai­ka­na ym­pä­ris­tö­lu­pia Liek­saan, Rääk­ky­lään sekä Toh­ma­jär­vel­le avat­ta­vil­le uu­sil­le tur­ve­tuo­tan­to­a­lu­eil­le sekä aloit­ta­nut Ilo­mant­sin Pat­rik­ka­suo­hon liit­ty­vän ym­pä­ris­tö­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­tip­ro­ses­sin ja Ilo­mant­sin Koi­vu­suo-Ruos­me­suon ym­pä­ris­tö­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­ti on me­neil­lään.

– On nu­rin­ku­ris­ta, et­tä nä­em­me Poh­jois-Kar­ja­las­sa näin suu­ren ha­ke­mus­ten mää­rän tur­ve­tuo­tan­non li­sää­mi­sek­si. Val­ta­kun­nal­li­ses­ti tur­peen käyt­tö on vä­he­ne­mäs­sä, mut­ta tääl­lä jat­ke­taan suo­luon­non ja vir­ta­ve­sien tu­ho­a­mis­ta, to­te­aa pii­rin pu­heen­joh­ta­ja eko­lo­gi An­na­ma­ri Mark­ko­la.

Jär­jes­tö­jen mu­kaan uu­det tur­ve­tuo­tan­to­a­lu­eet uh­kai­si­vat suo­luon­non li­säk­si lä­hi­a­lu­een ve­sis­tö­jen ti­laa ja Pu­das­jo­en har­jus­kan­taa sekä Ket­ve­leen­suol­la­kin ta­vat­tua riek­koa, joka on no­pe­as­ti vaa­ran­tu­nut laji. Liek­san luon­no­nys­tä­vien sih­tee­ri Kai­ja Kiis­ki­sen mu­kaan Ket­ve­leen­suon tur­ve­tuo­tan­non ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­set oli­si­vat pe­ruut­ta­mat­to­mat Ruu­naal­le ja Liek­san­jo­el­le, joka on yk­si kan­sal­li­sen ka­la­tiest­ra­te­gi­an kär­ki­hank­keis­ta uha­na­lais­ten ja vaa­ran­tu­nei­den va­el­lus­ka­la­kan­to­jem­me elin­voi­mai­suu­den vah­vis­ta­mi­sek­si.

Jen­na-Ma­rie Lai­ne ja Kari An­ti­kai­nen Kes­ki-Kar­ja­lan luon­to ry:stä kat­so­vat, et­tä Ne­o­van ta­voit­tee­na on jat­kaa pur­ku­ve­sien joh­ta­mis­ta Tuoh­taan­suon tur­ve­tuo­tan­to­a­lu­eel­ta pe­si­mä­lin­nus­tol­taan taan­tu­neel­le Johi-Hau­ta­lam­men Na­tu­ra -alu­eel­le. Luon­non­suo­je­li­jat vaa­ti­vat­kin et­tei Ne­o­van uu­sil­le tur­ve­tuo­tan­to­a­lu­eil­le myön­ne­tä ym­pä­ris­tö­lu­pia.