Pohjois-Karjalan edunajamisen kärkihankkeet hyväksyttiin maakuntahallituksen kokouksessa maanantaina 27.3.

Vai­kut­ta­mi­sen kär­jet 2024 -asi­a­kir­jaan on koot­tu ne maa­kun­nan elin­voi­mal­le tär­ke­ät asi­at, joi­den edis­ty­mi­nen riip­puu maa­kun­nan ul­ko­puo­li­ses­ta pää­tök­sen­te­os­ta. Jul­kai­su ja sen poh­jal­ta teh­tä­vä vai­kut­ta­mis­työ täh­tää­vät val­ti­on vuo­den 2024 ta­lou­sar­vi­oon vai­kut­ta­mi­seen.

Edus­kun­ta­vaa­lit ovat par­hail­laan käyn­nis­sä, jo­ten Vai­kut­ta­mi­sen kär­jis­sä on myös esi­tyk­siä tu­le­vaan hal­li­tu­soh­jel­maan. Poh­jois-Kar­ja­la esit­tää muun mu­as­sa tuu­li­voi­ma­hank­kei­den mah­dol­lis­ta­mis­ta sel­vi­tys­mies
Ar­to Rä­dyn tuo­reen sel­vi­tyk­sen poh­jal­ta. Ener­gi­a­ky­sy­mys­ten rat­kai­se­mi­nen vaa­tii myös uu­den kan­ta­verk­ko­yh­tey­den ra­ken­ta­mis­ta Kai­nuun ja Poh­jois-Kar­ja­lan kaut­ta Ete­lä-Kar­ja­laan. Ve­ty­ta­lou­den vauh­dit­ta­mi­seen tu­li­si oh­ja­ta enem­män ra­haa.

Poh­jois-Kar­ja­lan ke­hit­tä­mi­sen pul­lon­kau­la­na ovat lii­ken­neyh­tey­det. Val­ti­on tu­li­si­kin oh­ja­ta riit­tä­vä mää­rä­ra­ha Kar­ja­lan ra­dan Jo­en­suu–Imat­ra-osuu­den pe­rus­pa­ran­ta­mi­seen ja no­peu­den­nos­toon, mikä pal­ve­li­si hen­ki­lö­lii­ken­teen ja kas­va­van ta­va­ra­lii­ken­teen tar­pei­ta. Reit­ti­len­to­lii­ken­tee­seen tu­li­si teh­dä koko hal­li­tus­kau­den pi­tui­nen os­to­pal­ve­lu­so­pi­mus, mikä var­mis­tai­si sään­nöl­li­sen, al­le kol­men tun­nin saa­vu­tet­ta­vuu­den Poh­jois-Kar­ja­laan.

Maa­kun­ta­liit­to sai yh­teen­sä 89 esi­tys­tä kär­ki­hank­keik­si maa­kun­nan muil­ta toi­mi­joil­ta.