Poh­jois-Kar­ja­lan hy­vin­voin­ti­a­lu­een osal­li­suus­va­li­o­kun­ta ko­koon­tui en­sim­mäi­sen ker­ran maa­nan­tai­na 23. tou­ko­kuu­ta.

Osal­li­suus­va­li­o­kun­ta on Suo­mes­sa ai­nut­laa­tui­nen, sil­lä muil­la hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la sa­man­lais­ta toi­mie­lin­tä ei vie­lä ole. Sen ta­voit­tee­na on edis­tää hy­vin­voin­ti­a­lu­een asuk­kai­den ja pal­ve­lu­jen käyt­tä­jien osal­li­suut­ta ja vai­kut­ta­mis­ta hy­vin­voin­ti­a­lu­een toi­min­taan.

Va­li­o­kun­nan teh­tä­vä­nä on muun mu­as­sa vas­ta­ta osal­li­suu­soh­jel­man val­mis­te­lus­ta ja ar­vi­oin­nis­ta sekä seu­ra­ta hy­vin­voin­ti­a­lu­een stra­te­gi­an, pal­ve­lust­ra­te­gi­an ja hy­vin­voin­ti­ker­to­muk­sen ta­voit­tei­den to­teu­tu­mis­ta.

– Tär­keim­pien teh­tä­vien jouk­koon kuu­luu hy­vin­voin­ti­a­lu­een asi­a­kas­tyy­ty­väi­syy­den seu­raa­mi­nen ja asi­a­kas­pa­laut­teen poh­jal­ta teh­ty­jen toi­men­pi­tei­den lä­pi­käy­mi­nen. Tär­ke­ää on myös ke­hit­tää osal­lis­ta­mis­muo­to­ja, pu­heen­joh­ta­ja Anu Huus­ko lis­taa.

Osal­li­suus­va­li­o­kun­nas­sa on seit­se­män jä­sen­tä, li­säk­si sii­hen on ni­met­ty kak­si jär­jes­tö­jen ja kol­me kun­tien edus­ta­jaa. Alu­e­hal­li­tuk­sen ja vai­kut­ta­mis­toi­mie­lin­ten ni­me­ä­mil­lä edus­ta­jil­la on ko­kouk­sis­sa läs­nä­o­lo- ja pu­he­oi­keus.

Yk­si ide­ois­ta oli, et­tä puo­lu­ei­den ryh­mä­ra­haa voi­si käyt­tää asu­ka­so­sal­li­suu­den edis­tä­mi­seen.

Anu Huus­kon li­säk­si osal­li­suus­va­li­o­kun­taan kuu­lu­vat Tuu­la Pa­ka­ri­nen (vpj), Ta­pa­ni Nuu­ti­nen, Heik­ki Ah­to­la, Juk­ka Hir­vo­nen, Niko Ke­ro­nen ja Emi­lia Iha­nus. Kun­tia edus­ta­vat Sari Lem­pi­äi­nen, Pet­ri Pa­sa­nen ja Las­se Kir­ja­vai­nen. Jär­jes­tö­jen edus­ta­jat ovat An­ne Pyyk­kö­nen ja An­ni Pe­so­nen. Pet­rus Ah­ti­a­la on mu­ka­na hy­vin­voin­ti­a­lu­een nuo­ri­so­val­tuus­tos­ta. En­si vii­kol­la va­li­o­kun­taan ni­me­tään edus­ta­jat vie­lä van­hus-, vam­mais- ja lap­si- ja per­he­a­si­ain­neu­vos­tois­ta.

Osal­li­suus­va­li­o­kun­nan työ on niin var­hai­ses­sa vai­hees­sa, et­tä Huus­kon mu­kaan on luon­nol­lis­ta sen toi­min­nan vie­lä ha­ke­van uo­mi­aan.

– Meil­lä syn­tyi heti pal­jon ide­oi­ta, mitä stra­te­gi­nen asu­ka­so­sal­li­suus voi­si ol­la. Yk­si ide­ois­ta oli, et­tä puo­lu­ei­den ryh­mä­ra­haa voi­si käyt­tää asu­ka­so­sal­li­suu­den edis­tä­mi­seen.

Ko­kouk­ses­sa ko­et­tiin tär­ke­äk­si, et­tä asuk­kaan ää­ni kan­taa tu­le­val­la hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la. Vai­kut­ta­mis­mah­dol­li­suuk­sien ja -ka­na­vien on ol­ta­va help­po­ja ja vai­vat­to­mia, ei­kä sel­lais­ta ko­ke­mus­ta saa syn­tyä, et­tä pa­laut­teen an­ta­mi­nen oli­si tur­haa.