Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkisti maanantaina 25.3. puheenjohtajansa Harri Bromanin johdolla suositukset kuuden maakunnan päättäjille ja Suomen hallitukselle siitä, kuinka itäisen Suomen talous ja elinvoima saadaan kääntymään kasvuun.

EK esit­tää Itä-Suo­men ta­lou­den ja elin­voi­man ko­hen­ta­mi­sek­si on pe­rus­tet­ta­va oma eri­tyis­ta­lou­sa­lue sekä ni­met­tä­vä eri­tyis­lä­het­ti­läs, jon­ka joh­dol­la Ete­lä-Kar­ja­lan, Ete­lä-Sa­von, Kai­nuun, Ky­men­laak­son, Poh­jois-Kar­ja­lan ja Poh­jois-Sa­von sy­ner­gi­at saa­tai­siin mak­si­moi­tua.

Eri­tyis­ta­lou­sa­lue to­teu­tui­si EK:n mu­kaan nel­jän ko­ko­nai­suu­den kaut­ta: ra­ken­ta­mal­la yh­teis­työ­tä Bal­ti­an mai­den ja Puo­lan kans­sa, jot­ta EU:hun saa­tai­siin ra­hoi­tus­vä­li­ne vah­vis­ta­maan Ve­nä­jän ra­ja­naa­pu­ri­mai­den stra­te­gis­ta ase­maa, päi­vit­tä­mäl­lä Fing­ri­din ke­hit­tä­mis­suun­ni­tel­maa uu­den kan­ta­ver­kon saa­mi­sek­si itäi­seen Suo­meen, pe­rus­ta­mal­la in­ves­toin­ti­nyrk­ki hou­kut­te­le­maan in­ves­toin­te­ja ja vauh­dit­ta­maan hank­kei­den lu­vi­tus­ta, lait­ta­mal­la yh­tey­det kun­toon di­gis­sä, lii­ken­tees­sä ja mat­kai­lus­sa sekä to­teu­tet­ta­mal­la yri­tys­ten kas­vua vauh­dit­ta­via pi­lot­te­ja, joil­la rat­kais­taan osaa­ja­pu­laa, hel­po­te­taan omis­ta­jan­vaih­dok­sia sekä pa­ran­ne­taan yri­tys­pal­ve­lu­jen ja ra­hoi­tuk­sen saa­ta­vuut­ta.

EK esit­tää eri­tyis­lä­het­ti­lään ni­mit­tä­mis­tä laa­jan toi­men­pi­de­ko­ko­nai­suu­den joh­ta­mi­sek­si. Eri­tyis­lä­het­ti­lään teh­tä­vä­nä on pää­mi­nis­te­rin ja val­ti­o­neu­vos­ton alai­suu­des­sa joh­taa ja koor­di­noi­da alu­een toi­mi­joi­den yh­teis­työ­tä sekä var­mis­taa maa­kun­tien yh­teis­ten ta­voit­tei­den to­teu­tu­mi­nen Suo­mes­sa ja EU-ta­sol­la.