Tohmajärven kunnanhallitus päätti kokouksessaan 5.2.2024 käynnistää yhteis­toi­min­ta­neu­vottelut.

Neu­vot­te­lut kos­ki­vat koko hen­ki­lös­töä pois lu­kien P-K:n lo­mi­tus­pal­ve­lun hen­ki­lös­tö ja yt-neu­vot­te­lui­hin ni­me­tyt työ­nan­ta­jan edus­ta­jat kun­nan­joh­ta­ja, ta­lous­pääl­lik­kö, hal­lin­to­pääl­lik­kö ja hen­ki­lös­tö­sih­tee­ri. Yh­teis­toi­min­ta­neu­vot­te­lut ovat osa kun­nan­val­tuus­ton hy­väk­sy­mää ta­lou­den so­peut­ta­mi­soh­jel­maa.

Hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den pal­ve­lut vaa­ti­vat enem­män val­ti­on­ra­hoi­tus­ta, mitä al­kuun osat­tiin en­na­koi­da. Täs­tä syys­tä val­ti­on­ra­hoi­tuk­sen pai­no­pis­te on siir­ty­nyt en­na­koi­tua vah­vem­min kun­nil­ta hy­vin­voin­ti­a­lu­een pal­ve­lui­den ra­hoit­ta­mi­sek­si. Toh­ma­jär­vel­le val­ti­o­no­suu­det las­ki­vat edel­li­ses­tä vuo­des­ta tä­hän vuo­teen 1,3 mil­joo­naa eu­roa. Toh­ma­jär­ven kun­nan ta­sees­sa on vuo­den 2023 ti­lin­pää­tök­sen jäl­jil­tä hie­man pääl­le kak­si mil­joo­naa eu­roa ker­ty­nyt­tä yli­jää­mää. Jos tu­le­vien vuo­sien kus­tan­nus­ra­ken­tee­seen ei teh­täi­si ny­ky­ti­lan­tee­seen näh­den muu­tok­sia niin kun­nan tu­los pai­nui­si vuo­des­ta 2026 al­ka­en yli mil­joo­na eu­roa ali­jää­mäi­sek­si.

Neu­vot­te­luis­sa löy­det­tiin hen­ki­lös­tö­sääs­tö­jä vuo­teen 2026 men­nes­sä yh­teen­sä 545.000 eu­roa.

Tu­le­vai­suu­den ra­hoi­tus­poh­jaan vai­kut­taa myös TE-pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mis­vas­tuun siir­ty­mi­nen val­ti­ol­ta kun­nil­le. Vuo­den 2026 jäl­keen hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la ei ole enää la­ki­sää­teis­tä vel­voi­tet­ta vuok­ra­ta kun­nal­ta ti­lo­ja pal­ve­lui­den tuot­ta­mis­ta var­ten. Myös val­ti­o­no­suus­jär­jes­tel­mään ol­laan te­ke­mäs­sä muu­tok­sia, muu­tos­ten tu­li­si tul­la voi­maan jo 2026 al­ka­en. Ko­ko­nai­suu­des­saan tämä tar­koit­taa sitä, et­tä kun­tien ra­hoi­tus­poh­ja on pie­nen­ty­mäs­sä ja kun­nat jou­tu­vat te­ke­mään muu­tok­sia pal­ve­lu­tuo­tan­toon­sa.

Toh­ma­jär­vel­lä kat­sot­tiin al­kuun kei­not oman pal­ve­lun­tuo­tan­non te­hos­ta­mi­sek­si yh­teis­toi­min­ta­me­net­te­lyn kaut­ta. Neu­vot­te­luil­la ta­voi­tel­tiin en­si­si­jai­ses­ti py­sy­viä sääs­tö­jä ja tar­vit­ta­es­sa nii­tä tu­ke­via ker­ta­luon­tei­sia sääs­tö­jä​. Ta­voit­tee­na oli löy­tää pit­kä­ai­kai­sia ra­ken­teel­li­sia ja toi­min­nal­li­sia muu­tok­sia sekä uu­dis­tuk­sia, jot­ka tuo­vat py­sy­viä sääs­tö­jä. Hen­ki­lös­töä kos­ke­va eu­ro­mää­räi­nen sääs­tö­ta­voi­te oli 500.000 eu­roa. Ta­voit­tee­na oli saa­da ta­voi­tel­tu sääs­tö ka­saan vuo­teen 2026 men­nes­sä. Työ­nan­ta­ja edel­lyt­ti, et­tä 125.000 eu­roa ta­voit­tees­ta to­teu­tui­si jo 2024 vuo­den ai­ka­na.

Neu­vot­te­luis­sa löy­det­tiin hen­ki­lös­tö­sääs­tö­jä vuo­teen 2026 men­nes­sä yh­teen­sä 545.000 eu­roa. Neu­vot­te­luis­sa hyö­dyn­net­tiin hen­ki­lös­töl­tä ke­rät­tyä tie­toa hei­dän omis­ta ura­suun­ni­tel­mis­taan. Hen­ki­lös­tö­ky­se­lyn yh­tey­des­sä ke­rät­tiin myös hen­ki­lös­tön nä­ke­myk­siä sääs­tö­koh­teis­ta. Neu­vot­te­lua käy­tiin työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen kans­sa hy­väs­sä ja ra­ken­ta­vas­sa hen­ges­sä.

Neu­vot­te­lu­jen tu­lok­set on esi­tel­ty hen­ki­lös­töl­le kun­nan­joh­ta­jan hen­ki­lös­töin­fos­sa kes­ki­viik­ko­na 17.4. Neu­vot­te­lui­den poh­jal­ta syn­ty­nyt työ­nan­ta­jan esi­tys tu­lee 6.5. kun­nan­hal­li­tuk­sen kä­sit­te­lyyn.