Vappu on taas ovella ja sen juhliminen perinteisen kaavan mukaisesti.

Iloi­taan, pu­hu­taan, mars­si­taan ja Va­pun aa­mun pe­rin­tei­siin kuu­luu Jo­en­suus­sa työ­vä­en­liik­keen edus­ta­jil­la käy­dä Sii­lai­sil­la las­ke­mas­sa sep­pe­leet 1918 kan­sa­lais­so­das­sa te­loi­tet­tu­jen to­ve­rei­den muis­to­mer­keil­le.

Alue kät­kee mer­kit­tä­vän pa­lan Suo­men his­to­ri­aa, jos­ta muis­tut­ta­vat sin­ne pys­ty­te­tyt muis­to­mer­kit. Täl­lä het­kel­lä alue ei ole ar­voi­ses­saan kun­nos­sa.

Sii­lais­ten muis­to­merk­ki alue on vuo­sien saa­tos­sa ra­pis­tu­nut niin, et­tei se enää vas­taa sitä kun­ni­oi­tus­ta ja ar­vos­tus­ta, jota tuon alu­een his­to­ria vaa­ti­si. Alue on ”pu­si­koi­tu­nut”, siel­lä ole­vat van­hat si­näl­lään ar­vok­kaat ra­ken­nuk­set ovat rän­sis­ty­neet ja nii­den jul­ki­si­vut on töh­rit­ty. Toi­sen opas­te­vii­tan teks­tit on hä­vin­neet niin, et­tei sii­tä saa enää sel­vää.

Muis­to­merk­ki­a­lue ra­jat­tai­siin sii­hen laa­juu­teen, mitä se oli sil­loin, kun muis­to­merk­kien osoit­ta­mat kan­sa­lais­so­dan kar­me­at te­loi­tuk­set ta­pah­tui­vat.

Muis­to­mer­kit ovat työ­vä­en­liik­keen toi­mes­ta sin­ne pys­ty­tet­ty, Elon­pir­ta-muis­to­merk­ki on Jo­en­suun Työ­vä­e­nyh­dis­tyk­sen aloit­tees­ta ja myös ra­hoit­ta­ma­na.

Teim­me esi­tyk­sen Jo­en­suun Työ­vä­e­nyh­dis­tyk­sen joh­to­kun­nal­le et­tä, se ryh­tyy toi­men­pi­tei­siin alu­een kun­nos­ta­mi­sek­si ja te­ki­si edel­leen aloit­teen Jo­en­suun kau­pun­gil­le, et­tä muis­to­merk­ki­a­lue ra­jat­tai­siin sii­hen laa­juu­teen, mitä se oli sil­loin, kun muis­to­merk­kien osoit­ta­mat kan­sa­lais­so­dan kar­me­at te­loi­tuk­set ta­pah­tui­vat. Alu­ees­ta tu­li­si teh­dä hoi­det­tu MUIS­TO­PUIS­TO ja sin­ne tu­li­si pys­tyt­tää opas­te­tau­lu, jos­sa ker­rot­tai­siin ly­hy­es­ti alu­een his­to­ri­aa.

Rei­jo Vaa­ran­ta

De­ma­ri­nuor­ten kun­ni­a­jä­sen

Rei­jo Jes­ka­nen

De­ma­ri­nuor­ten kun­ni­a­jä­sen