Joensuun uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin maanantaisessa valtuuston kokouksessa Jere Penttilä.

Val­tuus­to ää­nes­ti va­lin­nas­ta ko­kouk­ses­saan sul­jet­tu­na lip­pu­ää­nes­tyk­se­nä, jos­sa Pent­ti­lä voit­ti ää­nes­tyk­ses­sä toi­se­na eh­dok­kaa­na ol­leen Ram­ses Ma­la­tyn sel­vin ää­nin 43–15. Tyh­jiä ää­niä an­net­tiin yk­si.

51-vuo­ti­as Pent­ti­lä on kou­lu­tuk­sel­taan yh­teis­kun­ta­tie­tei­den mais­te­ri ja toi­mii täl­lä het­kel­lä Kes­kon Itä- ja Kes­ki-Suo­men alu­e­joh­ta­ja­na. Ai­em­min hän on toi­mi­nut muun mu­as­sa Rii­hi­mä­en kau­pun­gin­joh­ta­ja­na ja Kon­ti­o­lah­den kun­nan­joh­ta­ja­na.

Jo­en­suun kau­pun­gin­joh­ta­jan vir­ka avau­tui ha­et­ta­vak­si kau­pun­gin­joh­ta­ja Kari Kar­ja­lai­sen il­moi­tet­tua elä­köi­ty­mi­ses­tään. Kar­ja­la­lai­sen vii­mei­nen työ­päi­vä on elo­kuun lo­pus­sa ja uu­den kau­pun­gin­joh­ta­jan on mää­rä aloit­taa vi­ras­saan 1.9.2023.

Kau­pun­gin­joh­ta­jan vi­ran ha­ku­ai­ka oli 1.–29.3.2023. Vir­kaa haki run­saat 20 eh­do­kas­ta. Pent­ti­län ja Ma­la­tyn ohel­la ha­kup­ro­ses­sin lop­pu­suo­ral­la oli mu­ka­na myös kan­sa­ne­dus­ta­ja ja edus­kun­nan en­ti­nen pu­he­mies Anu Veh­vi­läi­nen (kesk.), joka kui­ten­kin veti ha­ke­muk­sen­sa pois tou­ko­kuus­sa.

Ko­kouk­ses­sa teh­tiin myös mui­ta hen­ki­lö­va­lin­to­ja. Jo­en­suun uu­dek­si si­vis­tys- ja hy­vin­voin­ti­joh­ta­jak­si va­lit­tiin hy­vin­voin­ti­joh­ta­ja Riit­ta Huu­ri­nai­sen jää­des­sä eläk­keel­le kas­va­tus­tie­teen toh­to­ri Jani Kaa­si­nen. Jo­en­suun kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­tak­si va­lit­tiin jat­ka­maan Jere Nuu­ti­nen (kesk.) ja Jo­en­suun val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­jik­si jat­ka­maan Jo­a­kim Kär­käs (sd.) ja As­se­ri Kin­nu­nen (ps.) sekä kol­man­nek­si Timo Elon (kok.) ti­lal­le Mat­ti Ke­to­nen (kok.).