JO­EN­SUU / Ar­to Miet­ti­nen

Lähestyviä eurovaaleja on luonnehdittu unionin historia tärkeimmiksi, mutta ymmärtävätkä rivikansalaiset Suomessakaan, mistä oikein äänestävät?

Eu­ro­vaa­lit lä­hes­ty­vät ko­vaa vauh­tia: tä­män leh­den il­mes­ty­es­sä var­si­nai­seen vaa­li­päi­vään on ai­kaa enää kuu­ti­sen viik­koa ja en­nak­ko­ää­nes­tyk­seen kuu­kau­si. Sil­ti­kin moni epäi­lee, mil­lai­set mah­ta­vat ol­la ri­vi­kan­sa­lai­sen tie­dot Eu­roo­pan Uni­o­nin toi­min­nan pe­ri­aat­teis­ta sekä si­ten kiin­nos­tus vaa­le­ja koh­taan yli­pää­tään.

Mil­lai­set mah­ta­vat ol­la ri­vi­kan­sa­lai­sen tie­dot Eu­roo­pan Uni­o­nin toi­min­nan pe­ri­aat­teis­ta?

SDP Savo-Kar­ja­lan eu­ro­vaa­lieh­do­kas Tan­ja Ai­rak­si­nen ha­lu­si tart­tua tä­hän on­gel­maan ja käyn­nis­ti sik­si vaa­li­ke­vään kun­ni­ak­si oman kam­pan­jan, jon­ka ta­voit­tee­na on ker­toa ih­mi­sil­le Eu­roo­pan Uni­o­nin mer­ki­tyk­ses­tä. Täl­lai­nen ti­lai­suus jär­jes­tet­tiin myös Jo­en­suus­sa kir­jas­ton Muik­ku­sa­lis­sa tiis­tai­na 16.4.

Demokratian puolesta

Ai­rak­si­sen tu­ke­na EU:sta kes­kus­te­le­mas­sa ja ker­to­mas­sa oli myös pit­kä­ai­kai­nen jo­en­suu­lai­nen eu­ro­par­la­men­taa­rik­ko Riit­ta Myl­ler. Hä­nen mu­kaan­sa kä­sil­lä ole­via eu­ro­vaa­le­ja on sa­not­tu EU:n his­to­ri­an tär­keim­mik­si, ei­kä ai­heet­ta.

Myl­ler nä­kee EU:n en­nen kaik­kea rau­han ja de­mok­ra­ti­an puo­lus­ta­mi­sen pro­jek­ti­na, jota on ko­e­tel­lut vii­me vuo­si­na mo­nis­sa jä­sen­mais­sa oi­keis­to­po­pu­lis­tis­ten liik­kei­den nou­su, sekä lui­su­mi­nen au­to­ri­tää­ri­seen suun­taan koh­ti de­mok­ra­ti­an ka­ven­tu­mis­ta ja vä­hät­te­lyä.

Suo­mes­sa­kin Myl­ler pi­tää tär­ke­ä­nä kan­sal­lis­ta kes­kus­te­lua ja ym­mär­rys­tä sii­tä, mi­ten EU toi­mii ja mi­ten Suo­men ta­voit­tei­ta voi­daan siel­lä edis­tää.

– Sen vuok­si myös Ai­rak­si­nen on eh­dol­la ja ker­to­mas­sa Eu­roo­pan Uni­o­nin mer­ki­tyk­ses­tä, Myl­ler sa­noo.

Itä-Suomen asia

Eu­ro­vaa­leis­sa eh­dol­la ole­va kuo­pi­o­lai­nen eri­tyi­so­pet­ta­ja Tan­ja Ai­rak­si­nen koki it­se EU-he­rä­tyk­sen­sä jo var­hain lu­ki­oi­käi­se­nä. Sit­tem­min hän suun­ta­si­kin Atee­naan Suo­men suur­lä­he­tys­töön ja ul­ko­mi­nis­te­ri­öön töi­hin. Tämä ava­si nä­ky­mää en­ti­ses­tään.

Eu­ro­vaa­leis­sa Ai­rak­si­nen ha­lu­aa­kin juu­ri he­rä­tel­lä An­tii­kin Krei­kas­ta pe­riy­ty­vää de­mok­ra­ti­an tra­di­ti­o­ta, he­rä­tel­lä ja käy­dä ih­mis­ten kans­sa kes­kus­te­lua ti­lai­suuk­sis­sa ja to­reil­la.

Vaa­li­tee­moik­seen hän on nos­ta­nut muun mu­as­sa kou­lu­tuk­sen, tasa-ar­von ja työ­e­lä­män sekä tur­val­li­suu­den ja ym­pä­ris­tö­a­si­at. Nämä kaik­ki ni­voi­tu­vat Itä-Suo­men yh­tei­seen asi­aan, joi­ta voi­daan ja tu­lee edis­tää Eu­roo­pan ta­sol­la yh­teis­työs­sä kump­pa­nei­den kans­sa. Haja-asu­tu­sa­lu­ei­den elin­voi­ma on tär­keä tee­ma koko Suo­men ja Eu­roo­pan kan­nal­ta, Ai­rak­si­nen mää­rit­tää.

– Mie­les­tä­ni omat vah­vuu­te­ni yh­teis­työ­hön mep­pi­nä ovat kan­sain­vä­li­syys, eli jo val­miit kan­sain­vä­li­set tu­tut ver­kos­tot, ja kie­li­tai­to­ni (ruot­sin ja eng­lan­nin li­säk­si rans­ka ja kreik­ka). Ly­hy­en EU-vir­ka­mies työ­ko­ke­muk­sel­la tie­dän, et­tä me­pin työ on myös ver­kos­toi­tu­mis­ta si­dos­ryh­miin ja sitä on ai­na hel­pom­pi teh­dä yh­tei­sil­lä kie­lil­lä kan­sain­vä­li­ses­sä ym­pä­ris­tös­sä, Ai­rak­si­nen sa­noo.