Hallituksen yli 100 miljoonan euron leikkaus toisen asteen koulutukseen on historiallisen suuri kertaleikkaus koulutuksen rahoitukseen.

Tämä vai­kut­taa hei­ken­tä­väs­ti Suo­men ta­lou­den kas­vuun. On ai­ka muis­tut­taa hal­li­tus­ta, et­tä toi­sen as­teen kou­lu­tus on enem­män kuin vain me­no­e­rä bud­je­tis­sa - se on in­ves­toin­ti maam­me ja kan­sa­lais­tem­me tu­le­vai­suu­teen.

Toi­sen as­teen kou­lu­tus on tasa-ar­von ja yh­teis­kun­nal­li­sen oi­keu­den­mu­kai­suu­den kul­ma­ki­vi. Se tar­jo­aa kai­kil­le nuo­ril­le, riip­pu­mat­ta taus­tas­ta tai va­ral­li­suu­des­ta, mah­dol­li­suu­den saa­da kor­ke­a­laa­tuis­ta kou­lu­tus­ta. Leik­kauk­set kou­lu­tuk­seen joh­ta­vat eri­ar­voi­suu­den li­sään­ty­mi­seen ja sul­ke­vat ovia niil­tä, jot­ka tar­vit­se­vat kou­lu­tus­ta eni­ten. Leik­kauk­sien on tar­koi­tus koh­den­tua opis­ke­li­joi­hin, joil­la on jo tut­kin­to. Kos­ka kaik­ki am­ma­til­li­sen kou­lu­tuk­sen opis­ke­li­jat ovat ra­hoi­tuk­ses­sa yh­tä suur­ta jouk­koa, tu­le­vat leik­kauk­set il­man muu­ta vai­kut­ta­maan koko op­pi­as­teen tu­le­vai­suu­teen. Ja kuin­ka yk­si tut­kin­to voi vas­ta­ta muut­tu­via työ­e­lä­män tar­pei­ta? Pe­la­taan­ko täs­sä kou­lu­tuk­sen kent­tää tyh­jäk­si yk­si­tyi­sil­le kou­lu­tuk­sen tar­jo­a­jil­le?

Kou­lu­tus ei ole ylel­li­syys, vaan pe­ru­soi­keus.

Kou­lu­tus luo tuot­ta­via työn­te­ki­jöi­tä. He edis­tä­vät in­no­vaa­ti­oi­ta ja ta­lous­kas­vua. Ly­hyt­nä­köi­set sääs­töt tu­le­vat pit­käl­lä ai­ka­vä­lil­lä kal­liik­si yh­teis­kun­nal­le. On siis sel­vää, et­tä toi­sen as­teen kou­lu­tuk­sen tu­le­vai­suus on rat­kai­se­van tär­keä sekä yk­si­löil­le et­tä koko yh­teis­kun­nal­le. Sen si­jaan et­tä ka­ven­nam­me re­surs­se­ja ja leik­kaam­me kou­lu­tuk­ses­ta, mei­dän tu­li­si pi­kem­min­kin ke­hit­tää kou­lu­tus­ta vas­taa­maan pa­rem­min työ­e­lä­män tar­pei­ta.

Tar­vit­sem­me päät­tä­väi­siä toi­mia var­mis­taak­sem­me, et­tä jo­kai­nen saa laa­du­kas­ta pe­rus- ja jat­ko­kou­lu­tus­ta ja mah­dol­li­suu­den työl­lis­tyä mo­ti­vaa­ti­o­taan ja ky­ky­jään vas­taa­viin teh­tä­viin. Ke­hit­ty­vä työ­e­lä­mä vaa­tii mo­ni­o­saa­jia ja usei­ta­kin tut­kin­to­ja. Kou­lu­tus­ta ja opin­to­jen päi­vi­tys­tä tar­vi­taan en­tis­tä enem­män.

Me so­si­a­li­de­mok­raa­tit ha­lu­am­me, et­tä kou­lu­tus säi­lyy saa­vu­tet­ta­va­na ja kor­ke­a­laa­tui­se­na. Olem­me si­tou­tu­neet te­ke­mään pää­tök­siä, joil­la Suo­men kas­vua pi­de­tään yl­lä ja täs­sä ke­hi­tyk­ses­sä mei­dän tu­lee taa­ta, et­tä jo­kai­nen op­pi­ja saa tar­vit­se­man­sa tuen ja mah­dol­li­suu­den ke­hit­tyä. Si­tou­dum­me jat­ku­vaan ke­hi­tyk­seen ja in­no­vaa­ti­oon, jot­ta voim­me vas­ta­ta tu­le­vai­suu­den haas­tei­siin ja mah­dol­li­suuk­siin. Kou­lu­tus ei ole ylel­li­syys, vaan pe­ru­soi­keus, ja teem­me kaik­kem­me var­mis­taak­sem­me sen to­teu­tu­mi­sen jo­kai­sel­le.

Tii­na Kaar­ti­nen

pu­heen­joh­ta­ja

Savo-Kar­ja­lan So­si­a­li­de­mok­raa­tit ry.