Vanhan miehen päässä perinteinen albaanilakki kertoo kunnioituksesta omaa perinnettä kohtaan.

Vanhan miehen päässä perinteinen albaanilakki kertoo kunnioituksesta omaa perinnettä kohtaan.

Miehet keskustelivat vierashuoneessa – odassa – Kosovon tilanteesta. Eräs mies kysyi Fushë-Kosovon Miradiasta kotoisin olevalta Osman Ajvazilta, joka oli tunnettu viisas, vanha mies:
– Mitä arvelet, vanhus, miten Kosovon asia tulee järjestymään: Ymmärrämmekö me albaanit, miten toimia ja käyt-
täytyä näinä aikoina?
Osman Ajvazi vastasi:
– Meidän joukossamme on nyt viisaita ihmisiä ja meillä on paljon ystäviä. Jos he kykenevät panemaan viisauden vihansa edelle, me tulemme olemaan voittajia ja menemme eteen päin.

Tämä perinteinen albanialainen anekdootti, jollaisia miehet, eri toten viisaat, vanhat miehet, kertoivat miesten ”vierashuoneissa”, sopii moneen Kosovon historian käännekohtaan. Viisautta ja hyviä ystäviä on tarvittiin aikoinaan pyrkimyksissä päästä eroon turkkilaisvallasta.

Tämän päivän Kosovossa viisautta ja ystäviä tarvitaan, että suhteet Serbiaan ja serbiankieliseen väestöön saataisiin kuntoon.

SankareitaIMG_3073 muokattu

Kun Pristinassa antautuu keskusteluun ihmisten kanssa – mitenkään erityisesti ihmisten juttusille ei tavitse pyrkiä – nousee esiin kolme ongelmaa: työttömyys, korruptio ja mafia. Jos juttukaveri on albaani, kuten luultavasti on, tulee esiin myös kysymys Serbiasta ja slaaveista.

Ensimmäinen tuttavuus syntyi jo bussissa Tiranasta Pristiinaan. Prezreniin matkalla ollut Elena Korra Bajraktari tarjoutui auttamaan lomakkeen täyttämisessä rajamuodollisuuksia varten. Siitä siirryttiin heti luontevasti kyselemään kuulumiset, elämäntilanteet ja matkan tarkoitukset. Elena on ekonomi, joka on muuttanut Albaniasta Kosovoon mentyään naimisiin.

Kysymykseen, onko hänen miehensäkin albaani, hän vastaa ”tietysti”.

Kosovo julistautui itsenäiseksi emämaa Serbiasta vuonna 2008. Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä, mikä hiertää maiden välejä jatkuvasti. Kosovon asukkaista selkeä enemmistö (80–90 prosenttia)  on albaaneja, alle 10 prosenttia serbejä ja loput muita kansallisuuksia. Tarkkoja lukuja ei ole  käytettävissä, koska serbít ovat boikotoineet väestönlaskentoja.

Sylejman Blaku, Pristiinassa työskentelevä toimittaja on halukas puhumaan maansa tilanteesta eikä peittele katkeruutta ja vihaa Skopje-Sarajevo15 051 muokattuSerbiaa kohtaan:

– Serbit ovat halunneet hävittää meidät albaanit viimeistä miestä myöten, mutta eivät ole onnistuneet. Meillä on kielemme, kulttuurimme, vahva perinteemme ja halu kehittyä. Meillä on paljon nuoria, toisin kuin slaaveilla. Joten tulevaisuudessa me pyyhkäisemme slaavit tieltämme.

Teksti ja kuvat: Leila Luukkainen

Lue lisää nrosta 41/2015.