riippumatonrivimiesValtion täysin omistama Posti Oy päästi ilmoille oikean kuningasajatuksen ilmoittaessaan tuovansa vuokratyövoiman korvaamaan postin ammattilaiset, jotka vakiväen pitää vielä opettaa töihinsä. Viesti ajoitettiin työehtosopimuksen päättymiseen. Ilmoitus on puhdas uhkaus.

Posti kokonaisuutena on vaikeuksissa. Toimipaikkoja siirrellään sinne-tänne, kaupat jakelee paketteja, ulkomaan bisnekset kolahtelee kiville ja nimisekoilu on maksussa. Peruspostitoiminta sen sijaan tuo voittoa kymmeniä miljoonia vuodessa.

Ajattele omalle kohdalle tilanne, jossa tulevaisuus on sumun peitossa, palkan pudotusta vaaditaan ja kaiken huipuksi sinun pitää opettaa vuokraduunari hoitamaan työsi siltä varalta, että järjestösi joutuu puolustamaan työntekijää työtaisteluin. Ei siinä mieli mettä keitä, vaan on pakko puolustaa omaa ihmisyyttä työnantajan menettelyä vastaan. Ulosmarssi ja lakko nousevat väkisin pinnalle.

SDP:llä on menossa keskustelukiertue vasemmiston tulevaisuudesta. Yhden osan otsikko on ”työ muuttuu, muuttuuko työväenliike”. Ehkä pitäisi kysyä sitäkin, että muuttuuko työnantaja. Postissa se muuttuu entistä ahneemmaksi ja härskimmäksi. Postin(-kin) johtajisto nauttii isoista bonuksista. Vastakkainasettelu on voimissaan ja omistajuusministeri Sipilä seisoo tumput suorana kuten Outokummun johtajan bonuspotkuissa. Tsemppiä postilaiset!!

Teksti: Ari Tielinen

Lue lisää lehdestä nro 46/2015.