Joensuulainen Jaakko Onkamo soittaa pelimannileirillä viulua, jonka on itse rakentanut.

Joensuulainen Jaakko Onkamo soittaa pelimannileirillä viulua, jonka on itse rakentanut.

Onnistunut tapahtuma syntyy ohjelman ja yleisön kohtaamisesta. Väki on houkuteltava paikalle lupaamalla mukavia, ja paikan päällä porukka on yllätettävä täyttämällä lupaukset yli laitojen. 

Niin yksinkertainen lienee onnistumisen resepti. Toteutuksessa tarvitaan kuitenkin paljon käsipareja, jotka ovat valmiita tekemään oman kokemuksensa enemmän töitä kuin pelkästään lunastamaan pääsylipun rahalla.

Kihaus Folk Rääkkylässä viettää tänä viikonloppuna 25-vuotisjuhliaan. Neljännesvuosisata kansanmusiikkia pienessä pitäjässä on mahdollistunut vain – ei liene yhtään liioiteltua väittää – tuhansien talkoolaisten voimin.

– Paljonkohan sanoisi, tuumailee toiminnanjohtaja Johanna Ahlholm, kun yrittää arvioida vuotuisten talkoolaisten määrää.

Tarkan lukumäärän laskeminen olisi vaikeaa, ellei mahdotonta, ja sitä paitsi tarpeetonta. Mahdollistajia on kuitenkin joka vuosi parisataa kirjoillakin, lisäksi kirjaamatonta hyvää työtä tekevät.

Tapahtumaa edeltävät viikot ja itse huipennusviikonloppu teettävät luonnollisesti ylimääräistä niilläkin, jotka palkkansa eteen Kihausta rakentavat.

Toiminnanjohtaja Ahlholmille Kihaus on nyt järjestämisen näkökulmasta toinen, mikä tarkoittaa, että ensimmäisen kerran on päässyt valmistelemaan tulevaa jo heti edellisen tapahtuman päättyessä.

– Tänä keväänä on ollut levollisempi mieli, tuumii toiminnanjohtaja tapahtuman viimeistelyvaiheessa.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen

Lue lisää nrosta 27/2015.