Nuorena sosiaalidemokraattisen työväen aatteen omaksunut Anja Hyvärinen luottaa samojen arvojen kantavan tulevaisuudessakin.

Nuorena sosiaalidemokraattisen työväen aatteen omaksunut Anja Hyvärinen luottaa samojen arvojen kantavan tulevaisuudessakin.

Kuudetta kauttaan Polvijärven kunnanvaltuustossa sosiaalidemokraattien ryhmässä istuva Anja Hyvärinen omaksui työväen aatteen jo kinahmolaisessa lapsuuden- kodissaan. 

Kinahmon Nuottarannassa 27. heinäkuuta 1946 syntynyt ja varttunut Anja Hyvärinen kiinnostui jo varhain politiikan seuraamisesta. Kunnallispolitiikkaan häntä kannusti ja opasti perhetuttu ja pitkäaikainen demarivaltuutettu Pekka Soininen. Myös Hyvärisen puoliso Yrjö Hyvärinen toimi sosiaalidemokraattien valtuustoryhmässä.

– Monilla on valtuuston toiminnasta sellainen väärä kuva, että se on vaan pelkkää puolueryhmän mukana äänestämistä. Mutta tosiasiassa siellä tehdään yhteistyötä, raja-aitoja kaadetaan ja neuvotellaan muiden ryhmien kanssa, Hyvärinen tietää.

Hyvärisen toiminnassa eläkeläisten ja heikompiosaisten asiat sekä työväen periaatteet ovat aina olleet läheisiä. Hänet on palkittu toiminnastaan Tasavallan presidentin myöntämällä valkoisen ruusun ritarikunnan 1. luokan ansiomerkillä kultaisin ristein.

Nykyiselle kunnan kehittämiselle hän antaa täyden tukensa. Meneillään olevaa valtuustokautta hän kuvaa raskaaksi ja työteliääksi.

– Tämä kuntajakoselvitys jakoi mielipiteitä ja hajotti puolueryhmiä ja monet asiat ovat lisäksi henkilöityneet, Hyvärinen harmittelee.

Kansantalolla tanssittiin

Työuransa Hyvärinen aloitti Oma Apu -kaupan myyjänä ennen siirtymistä 1968 Kansantalon ravintolatoiminnan vastaavaksi. Miehensä Yrjö Hyvärisen kanssa he pyörittivät myös talon tanssitoimintaa vuoteen 1974 asti. Kahden lapsen perheen kotina oli Kansantalon 32 neliön asunto.

– Tanssi-iltojen jälkeen riitti siivottavaa. Siellä oli miesten mukanaan tuomia särjettyjä viinapulloja ja kaikkea mahdollista.

Siivoustarpeen mittakaavan ymmärtää, sillä Kansantalolla kävi esiintymässä kaikki maan parhaat artistit ja väkeä oli välillä sallittua enemmän. Hyvärisen mukaan ennätys oli reilusti päälle 800 kävijän.

Kansantalolta Hyväriset siirtyivät ensimmäisten vanhustentalojen valmistuttua talojen kiinteistönhoitajiksi. Elinkeinolupa kanttiinitoimintaan saatiin seuraavana vuonna ja toiminta jatkui vuoteen 2005 asti. Hyvärinen palkittiin työstään yrittäjien kultaisella yrittäjäristillä 2003.

– Ensimmäinen oma talo hankittiin 2005, mutta valitettavasti puolisoni ei ehtinyt nauttia siitä kuin hetken, Hyvärinen sanoo jäätyään leskeksi liki kahdeksan vuotta sitten.

Hänen lähipiiristään on monia muita yksin omakotitalossa asuvia naisia, ja heidän yhteinen huolensa on selvitä talon huolto- ja pihanhoitotöistä.

– Pitkään on puhuttu näistä kylätalkkareista ja muista palveluista, mutta vieläkään se ei ole toteutunut käytännössä, Polvijärven eläkkeensaajat ry:n puheenjohtaja Hyvärinen sanoo.

Teksti ja kuva: Ilpo Paananen

Lue lisää lehdestä nro 30/2016.