Tuotteiden sijoittelu hyllyihin on yksi myyjän perustyötehtävä, Jenni Pulkkinen kertoo

Tuotteiden sijoittelu hyllyihin on yksi myyjän perustyötehtävä, Jenni Pulkkinen kertoo.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa seitsemättä vuotta myyjänä työskentelevä Jenni Pulkkinen saa virtaa työpäiviinsä kaupan tutuista vakioasiakkaista.

Joensuulainen Jenni Pulkkinen, 30, viihtyy hyvin työssään PKO:n Kontiolahden S-marketissa. Hän kiittää kaupan asiakkaita siitä, että heidän ansiostaan työ on mielekästä.

– Kyllähän työssä on parasta se, että on paljon tuttuja asiakkaita, joiden kanssa voi jutella sellaisiakin asioita, joita ihan kaikkien kanssa ei pääse juttelemaan. Molempien päivä voi olla sillä pelastettu.

Pulkkinen toteaa, että tottahan toki myyjillä on vaitiolovelvollisuus asiakkaiden asioista.

– Jos toinen kuitenkin uskaltaa minulle kertoa asioista, niin osoittaahan se luottamusta.

Pulkkinen korostaa myös sitä, että jokainen päivä ei ole samanlainen myyjänkään työssä.

– Kaikenlaisia muutoksia ja uusia käytäntöjä tulee työhön aika-ajoin, ei tämä työ ihan yksitoikkoista ole.

Töitä kolmessa vuorossa

Kontiolahden S-market on avoinna aamu seitsemästä ilta yhdeksään, ja sunnuntaisinkin yhdestätoista iltakahdeksaan. Työntekijöille pitkät aukioloajat tarkoittavat vuorotyötä ja he työskentelevät aamu-, väli- ja iltavuoroissa.

– Itse teen periaatteessa enimmäkseen iltavuoroja, mutta välillä teen sellaisiakin työviikkoja, että olen välivuorossa ja aamuvuorossa enemmän.

Vuorotyössä työpäivien pituudet eivät kasva mahdottomiksi.

– Ainut pitkä vuoro on sunnuntaina. Välillä on lyhyempiä, välillä pidempiä vuoroja. Ainahan tietysti tekee mieluummin pitkiä kuin lyhyitä vuoroja, Pulkkinen toteaa, ja kertoo, että vuorojen pituudet näkyvät suoraan tilipussissa.

Palkkaan myyjän työssä Pulkkinen on melko tyytyväinen.

– Ainahan se voisi olla isompi, mutta tulen toimeen, hän toteaa.

– Suureksi osaksi palkan lisät muodostuvat iltalisistä, sen takia monet opiskelijatkin tekevät iltatöitä. Onhan tämä matalapalkka-ala, itse olen sitä mieltä, että tänä päivänä myyjän ammattia ei arvosteta. Hyllyissä ei olisi maitoa ja muita tuotteita, ellei tätä työtä joku tekisi, Pulkkinen mainitsee.

Teksti ja kuva: Suvi Palosaari

Lue lisää  lehdestä nro 47/2016.