PowerPoint-esitys

Pohjois-Karjalan kuntien ja Heinäveden kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä PKSSK:n fuusiona syntyvä Siun sote aloittaa toimintansa vuodenvaihteessa. Samassa rytäkässä vaihtaa työnantajaa yli 6 000 työntekijää. 

Hallituksen luonnos sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta on parhaillaan vasta lausuntokierroksella kunnissa, mutta Pohjois-Karjalassa ollaan asioissa aika monta askelta edellä. Pohjois-Karjalan kuntien ja Heinäveden sosiaali- ja terveyspalvelut sekä erikoissairaanhoidon palvelut tuottava Siun sote -kuntayhtymä aloittaa toimintansa jo vuodenvaihteessa eli vajaan neljän kuukauden kuluttua.

Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Kuntayhtymän valtuusto kokoontui ensimmäisen kerran kuluvan vuoden tammikuussa ja valitsi jäsenet kuntayhtymän luottamustoimiin. Myös Siun soten johtavien viranhaltijoiden virat on jo täytetty ja koko henkilöstön osalta tehtävänkuvien pitäisi olla selvillä lokakuun aikana.

Kaikkiaan kyse on mittaluokaltaan melkoisesta liikkeenluovutuksesta, sillä työnantajaa vaihtaa vuodenvaihteessa yli 6000 työntekijää.

Pääsääntönä henkilökunnan siirtymisessä voidaan pitää sitä, että fuusioituvissa organisaatioissa kaikki yli 50 prosenttisesti sote-alan työtä tekevät siirtyvät uuden kuntayhtymän palvelukseen. Myös PKSSK:n omaisuus ja kiinteistöt siirtyvät uudelle kuntayhtymälle.

PKSSK:n ja Joensuun kaupungin siivous- ja ravintohuolto sekä taloushallinto ja palkanlaskenta siirtyvät sen sijaan kuntayhtymän tukipalveluita hoitamaan perustettujen kahden uuden yhtiön palvelukseen. Ruokaa valmistavan yhtiön palvelukseen siirtyy myös Lieksan kaupungin ravintohuolto syystä, että Lieksassa on erillinen sosiaali- ja terveyspalveluille ruokaa valmistava keittiö.

Muutoin kuntien osalta kiinteistöt jäävät huoltohenkilöstöineen kunnille, joilta Siun sote vuokraa tarvitsemansa tilat. Siun sote ostaa myös tarvitsemansa ravintopalvelut kunnilta Joensuun ja Lieksan ulkopuolella. Kiinteistöjen kartoitustyö on parhaillaan käynnissä. Kartoituksessa määritellään toimitilojen tekninen nykyarvo, jonka jälkeen voidaan edetä kiinteistöjen vuokraamiseen.

Jos kuulostaa hiukan mutkikkaalta, niin olet toimittajan kanssa samaa mieltä.

Yli 6 000 hengen työpaikka

Siun soten toimitusjohtajana heinäkuussa aloittanut Ilkka Pirskanen silmäilee toimistossaan Tikkamäen uudessa M-talossa Siun sote -prosessikaaviota ja korjaa siihen heti alkuunsa muutaman viivan. Ne ovat lillukanvarsia isossa kokonaisuudessa, joten puhutaan nyt mieluummin isoista linjoista.

– Meille siirtyy 1.1.2017 vähän yli 6 000 työntekijää, millä olemme Pohjois-Karjalan ylivoimaisesti suurin työnantaja. Liikevaihto tulee olemaan 600 miljoonan euron tasolla, mitä voidaan kokonsa puolesta verrata moneen valtakunnallisen pörssiyhtiöön, Pirskanen havainnollistaa.

Pirskasen mukaan henkilöstön osalta johtoryhmä on jo nimetty, samoin pari sen alapuolella olevaan tasoakin. Muu henkilöstö siirtyy puolestaan pääsääntöisesti entisiin tehtäviinsä ja lähiesimiestason pitäisi säilyä melko lailla nykyisellään.

– Meillä on ollut avoin keskusteluyhteys henkilöstöjärjestöjen kanssa, ja näin kuuluukin olla sillä sieltä ruohonjuuritasolta ongelmiin löytyvät yleensä parhaat ratkaisut. Valta pitää saada sinne asiakasrajapintaan niin paljon kuin mahdollista, isossa organisaatiossa oleellisinta on saada henkilöresurssit oikeisiin paikkoihin ja että ihmiset tietävät millä valtuuksilla toimivat, Pirskanen kuvaa.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 37/2016.