Katsastuksessa painotetaan turvallisuuteen. Esimerkiksi turvakytkimen narun on olyava kiinnitettynä ajajaan aina kun kelkkaa käynnistetään tai silä ajetaan. Katsastuksessa Raimo Sulkavan kulkupeli.

Katsastuksessa painotetaan turvallisuuteen. Esimerkiksi turvakytkimen narun on olyava kiinnitettynä ajajaan aina kun kelkkaa käynnistetään tai silä ajetaan. Katsastuksessa Raimo Sulkavan kulkupeli.

Moottorikelkkailun SM-endurokausi avattiin Ilomantsin maisemissa. 

Moottorit ottivat kierroksia ja lumi pöllysi helmikuun 27. päivänä Koitajoen pohjoispuolella Ilomantsissa. Eri puolilta maata saapuneet 149 moottorikelkkailijaa ottivat mittaa toisistaan vuoden ensimmäisessä SM-enduron osakilpailussa. Sarjoja oli kaikkiaan 10. Kisan kattojärjestönä toimi Suomen Moottorikelkkailijat ry ja paikallisen järjestelyvastuun kantoi kunnialla Tuupovaaran Moottorikerho ry. Kilpailukeskus sijaitsi Ilomantsin Hattuvaaran Taistelijan talolla ja reitti kierteli pääosin Pohjois-Karjalan virkistysreitistöyhdistyksen moottorikelkkaurastolla. Reitillä oli kolme erikoiskoetta, joiden pituudet olivat 37, 11, ja 42 kilometriä. Siirtymisineen reitille kertyi mittaa 115 kilometriä. Lajin vaativuudesta kertoo, että matkan joutui syystä tai toisesta keskeyttämään tai tulosta ei saanut 37 kelkkailijaa. Yleisöä oli reitin varrelle kertynyt tasaisesti joko itse etsimilleen tai järjestäjien osoittamille paikoille.

– Tosi hyvä rata, ei mitään moittimista. Hyvin oli merkattu ja kaikki oli ihan kohdallaan. Sai ajaa ihan täysillä. Maasto oli vaihtelevaa, eikä ollut liikaa metsäautoteitä, SM Sport 90 -luokan voittanut, turenkilainen Marko Suhonen kiitteli.

Haapamäki nopeinDSC_0108

Kisan kovimman sarjan eli SM Pro -luokan terävimpään kärkeen tuli niin sanotusti uutta verta. Viime vuoden Suomen mestarin, Taivalkosken Hannu Härkösen keskeyttäessä voiton nappasi Kauhajoen Moottorikelkkailijoita edustava Juha Haapamäki. Hänen kolmen erikoiskokeen yhteisaikansa oli 1.17,49.  Toiseksi tullut Rovaniemen Tero Lokka jäi 21 sekuntia. Kolmanneksi kiri luokan viime vuoden SM-kolmonen, Siilinjärven Jesse Hottinen 33 sekuntia jääneenä.

Voitto ja yleensä palkintopallipaikka oli kolmatta vuotta Pro -luokassa ajavalle, 32 -vuotiaalle Haapamäelle ensimmäinen.

– Mahtavalta tuntuu, kun kerrankin saa palkan tehdystä työtä. Kympin sakissa on heiluttu, mutta ei podiumilla.

Seinäjoella asuva Haapamäki kertoi, ettei ole koskaan käynyt Suomen puolella näin idässä.

– Komeat oli maisemat. Uusi lumi pehmensi rataa sopivasti. Oli mukava vain lasketella menemään.

Rädylle pohja-aika

Ilomantsin Moottoriurheilijoiden Joni Räty paahtoi paanalla kahden vuoden tauon jälkeen. Esimerkiksi Puohtiinsuon turvetuotantoalueen ”pikataipaleella” jo radan varteen näkyi, ettei tauko ei ole tahtia hiljentänyt. Kellot näyttivät toisen erikoiskokeen päätteeksi pohja-aikaa 8,23. Lopullinen sijoitus kisassa oli viides.

– On ollut kaikenlaista, kaularanka on leikattu, ja lapsiakin tullut, joten ajaminen on jäänyt.  Mutta kahden viikon varoitusajalla ja lainakelkalla ajettuna ihan hyvä juttu, hän pohti.

Viimeisellä erikoiskokeella vauhtia hidasti kaulasuojuksen hajoaminen ja alaselän kipeytyminen.

– Kaulasuojusta piti pysähtyä korjaamaan kahdesti.

Lauantaina ei vielä kisan jälkeen SM-sarjan muut osakilpailut herättäneet suurta kiinnostusta. Seuraava osakilpailu olisi Taivalkoskella jo tulevana viikonloppuna.

– Kun nyt saisi treenattua ja ajokunto kasvaisi, niin voisihan sitä kisata. Vauhtihan ei näköjään ole hävinnyt minnekään, mutta enduro vaatii omanlaistaan kestävyyttä. Tällä hetkellä puuttuu sitä viimeistä puristusta.

Rädyn mielestä rata oli yllättävän hyvässä kunnossa.

– Lumisateet olivat tehneet radalle hyvää. Se oli vauhdikas. Siellä sai niin sanotusti kelkalle ilmaa alle, hän kehui.

Teksti ja kuvat: Armas Härkönen

Lue lisää lehdestä nro 9/015.