Viimeisiä viedään. Elokuun alun kirpputorille Akkalan kylätalolla ei enää jäänyt paljon kuskattavaa.

Viimeisiä viedään. Elokuun alun kirpputorille Akkalan kylätalolla ei enää jäänyt paljon kuskattavaa.

Kun kaksi aikuista päättää myydä maallisen omaisuutensa ja nostaa matkailuauton kytkintä viettääkseen seuraavan vuoden irtolaisina Euroopassa, kyseessä ei ehkä ole satunnainen päähänpisto.

Semminkin kun pariskunnalla on takana jo yksi aiempi vastaava lähtö. Vuonna 1998 myyntiin meni kaksi asuntoa ja lähtö tapahtui Ford Escortilla, joten kyse oli vielä suuremmasta muutoksesta.

– Puolet tilasta vei Nokian kuvaputkitelevisio, muistelevat Tuula Koponen ja Pentti Väistö silloista lähtöä Unkariin, missä odotti kalustettu asunto.

Edellinen ulkomaanjakso kesti kahdeksan vuotta: ensin kuutisen vuotta Unkarissa ja sitten pari Virossa. Niissä muutoissa oli vähän isompi auto käytössä, ensin pakettiauto ja kotimaahan palatessa pieni kuorma-auto.

Jo Unkarin vuosien aikaan toimittajapariskunta osti talon Tohmajärven Riikolasta, mutta kävi siellä ensin vain lomilla ja kesäisin. Paluumuutosta kotimaahan on nyt 10 vuotta.

Suomalainen talvi ei kuitenkaan enää onnistunut lumoamaan pariskuntaa. Etenkin loka-marraskuun harmaus ja loska tuntuivat vetävän mielen tarpeettoman matalalle. Niinpä viime vuosina matkailuauton kytkintä on nostettu syksyllä samoihin aikoihin, kun maisema alkaa kellastua.

Koponen ja Väistö tunnustavat pitävänsä vapaudesta. Ja lämmöstä. Kummallakin on työ- ja elämänhistoriaa sen verran, että tietää omat hyvinvointinsa perusteet.

– Ollaan tämmöisiä masennukseen taipuvaisia, pariskunta nauraa ja vakuuttaa, että valo pitää mielen virkeänä. Sitä talvi koettelee.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen

Lue lisää lehden nrosta 32/2016