Metsäjätti sai ensi-iltansa Joensuun Kaupunginteatterissa 19.11.2015. Kuva: Ville Kokkola

Metsäjätti sai ensi-iltansa Joensuun Kaupunginteatterissa 19.11.2015. Kuva: Ville Kokkola

Miika Nousiainen on tarttunut isoon aiheeseen teoksessaan Metsäjätti (2011). Joensuun kaupunginteatterin näyttämöllä ja joensuulaistaustaisen ohjaajan käsittelyssä teos saa nyt arvoisensa toteutuksen.

Suomessa on koettu viimeiseen sataan vuoteen muutama suurempi yhteiskunnan ja elinkeinorakenteen murros. Näistä ensimmäisen voi ajoittaa 1960–70-lukujen maatalouden alasajoon ja maaseudun autioitumiseen. Murroksista toinen ajoittuu niin lähelle, että ehkäpä suurempi analyysi siitä tehdään vasta meidän jälkeemme; se koskee suomalaista yhteiskuntaa toista sataa vuotta kannatelleen metsäteollisuuden alasajoon.

Jyväskylän Säynätsalon teollisuuspitäjässä lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt kirjailija Miika Nousiainen on tarttunut tähän isoon aiheeseen teoksessaan Metsäjätti (2011), joka sai viime viikolla uuden elämän näyttämösovituksen muodossa Joensuun kaupunginteatterissa. Näytelmän sovituksesta ja ohjauksesta vastaa joensuulaistaustainen vierailija Aleksis Meaney.

Juoni lienee monelle tuttu, mutta kerrattakoon se vielä tässä: On Törmälän paperitehtaan varjossa varttuneet kaverukset Pasi ja Janne, ankaran oloinen lapsuus teollisuuspitäjän virikkeettömässä todellisuudessa sekä kapina ja pakotie metallimusiikkiin. Vuodet ovat vierineet ja vieneet nuorukaisia eri suuntiin: Janne on jämähtänyt kotikylänsä tehtaalle töihin, Pasi on puolestaan lähtenyt Helsinkiin opiskelemaan ja päätynyt keskiportaan pomoksi suureen metsäyhtiöön. Miesten tiet kohtaavat uudelleen, kun Pasille lankeaa ikävä velvollisuus palata lapsuuden maisemaan Törmälän tehtaalle YT-paperit salkussa ja osakkeenomistajien paineet niskassa.

Teksti: Arto Miettinen Kuva: Ville Kokkola

Lue lisää lehden nrosta 48/2015.