Kuhasaloon kävivät tutustumassa muun muassa Salli Alajuuma ja hänen avustajansa Minna Sinkkonen sekä Eira ja Vesa Väänänen.

Uudistettu Kuhasalon virkistysalue valmistuu ihmisten käyttöön tämän syksyn aikana, mutta miten uudistuksessa on onnistuttu vanhus- ja vammaisneuvoston näkökulmasta?

Kuluvana vuonna Joensuun Kuhasalon ulkoilureitistö on ollut keväästä saakka mittavan perusparannusprojektin kohteena, jossa kehitetään muun muassa alueen pysäköintiä, huoltoa, levähdyspaikkoja sekä esteettömyyttä. 

Projektin on määrä valmistua kuluvan vuoden loppuun mennessä, mistä kertoo sekin, että koneet mylttäävät tällä hetkellä enää parkkipaikan ja Kuhasaloon vievän tien alueella. Valmistumisesta kertoo sekin, että Kuhasalon reitistöä saapui koeajamaan viime torstaina todelliset kokemusasiantuntijat, nimittäin Joensuun vammais- ja vanhusneuvoston jäsenet. 

Siten reitistöä kiersi porukalla joukko eri tavoin liikunta- ja toimintarajoitteisia ihmisiä kukin voimiensa mukaan pyörätuolilla, rollaattorilla tai henkilökohtaisen avustajansa kanssa. Lopuksi juotiin kahvit Kalmonkatiskalla ja annettiin palautetta siitä, kuinka tavoitteissa on onnistuttu. 

Kuhasalon virkistysalueen parannustöistä vastannut Joensuun kaupungin viherrakennuttaja Hannu Holopainen kuvasi hankkeen olleen kaikkiaan mittava. Noin 2,5 kilometriä pitkältä reitistöltä on poistettu väylillä olevia huonokuntoisia puita, vahvistettu reittejä, rakennettu tulipaikkoja sekä uusittu opasteita. Alueelle tulee myös uusia inva-mitoitettuja käymälöitä sekä pysäköintipaikkoja ja jätekeräys. 

– Pysäköintipaikalle tulee valaistus, viemäröinti, vesipiste ja vesivessat, myös sähkökaappi tapahtumien järjestämistä varten, Holopainen luettelee alueelle tulleita tai tulevia uudistuksia. 

Holopaisen mukaan nyt vammais- ja vanhusneuvoston kanssa pyritään puolestaan käymään dialogia ja hakemaan ratkaisuja sen suhteen, että myös estettömyys toteutuisi alueella mahdollisimman hyvin. 

Kalmonkatiskan ovella Risto Tannista auttoivat Joensuun puistosuunnittelija Paula Lamminsalo ja viherrakennuttaja Hannu Holopainen.

Ruusuja ja risuja

Vammaisneuvoston puheenjohtaja Liisa Karvinen totesi uudistetun Kuhasalon ensikokemuksen olleen myönteinen. 

– Hyvältä tämä vaikuttaa, kunhan saavat loppuun tehtyä. Yksi paha oja reitillä vielä oli, johon on saatava este ettei kukaan kaadu siihen kulkuneuvolla. Lisäksi opasteisiin on merkittävä nuotiopaikat, mihin pääsee pyörätuolilla yksin, Karvinen summaili koekierroksen kokemuksia. 

Jos alueesta hakee joitakin huolenaiheita, niin sellainen tuntuu olevan alueella pyöräily. Vanhusneuvoston puheenjohtaja Pertti Vainionpää totesi, että vanhusneuvoston kanta asiaan on ollut selvä: pyöräily reitistöllä tulisi turvallisuussyistä kieltää kokonaan, erityisesti sähköpyöräily. Tämä toive ei ole kuitenkaan toteutumassa, Vainionpää arveli.

Jos taas puhutaan yleisemmin ikäihmisten ja vammaisten äänen kuulumisesta päätöksenteossa, niin huolta aiheuttaa myös siirtyminen tulevaan hyvinvointialueseen. 

– Kyllä kunnalliset neuvostot pitäisi säilyttää, koska eivät maakunnalliset neuvostot hoida Öllälän ukkojen ja pappojen asioita, Karvinen kiteytti.

Lopuksi juotiin kahvit Kalmonkatiskalla ja annettiin Hannu Holopaiselle palautetta siitä, kuinka tavoitteissa on onnistuttu.

JOENSUU / Arto Miettinen