Suomen oikeuden mukaan vahingon aiheuttaja on siitä vastuussa vahinkoa kärsineelle ja korvausvelvollinen. Tämä ei näytä kyllä kaikkia koskevan, laki on kyllä kaikille sama, mutta tuomiot vaihtelevat ja joskus näyttää siltä, että vahingonkorvausoikeudenkäynti ei pääse edes alkamaan.

Onkohan näin käymässä valtionyhtiö Finavian kohdalla, jolle on sattunut 39 miljoonan euron vahinko. Yhtiön hallitus oli jo päättänyt nostaa vahingonkorvauskanteen yhtiön aikaisemman hallituksen jäseniä, toimitusjohtajaa sekä tilintarkastusta hoitanutta yhtiötä vastaan, mutta peruuttikin sitten päätöksensä. Liikenneministeri Anne Bernerin sanotaan näin tahtoneen.

Jotkut muut ovat sen sijaan aiheuttamiaan vahinkoja korvanneet. Lapsuudessani naapureina sattui olemaan paljon rautatieläisiä, joiden pojista moni oli kaverini. Odotellessani kaverin keittiössä häntä tuli sinne myös naapurin mies, rautatieläinen hänkin, ja oli aivan järkyttynyt. Hän ei saanut sanotuksi kaverini isälle paljon muuta kuin että talo menee ja joudutaan maantielle. Kävi siinä sitten selville, että hän ei edellisyönä ollutkaan ehtinyt kääntää vaihdetta ajoissa ja sen seurauksena tavarajuna oli törmännyt ratapihalla seisovan toisen tavarajunan perään. Lähdimme sitten kaverini kanssa kouluun, mutta mieleeni jäi hänen isänsä lausahdus: hermostuneelle naapurilleen:” Älä hermostu, kyllä Penna hoitaa” Myöhemmin kuulin, että tämä rautatieläinen oli saanut sakkoja ja joutunut maksamaan valtiolle korvauksia. Taloaan hän ei kuitenkaan menettänyt. Vuosikymmeniä myöhemmin minulle selvisi, että hänelle määrättyä korvausta oli kohtuullistettu ja päätöksen tästä oli tehnyt silloinen toinen valtiovarainministeri Penna Tervo.

 Joensuu ei ole rasistinen kaupunki
eikä siitä sellaista tulekaan,
jos me kaikki yhdessä kitkemme
pois kaiken rasismiin viittaavan.

Toinen tapaus sattui 1960-luvun puolivälissä. Silloinen kuntien valtionosuus- tai valtionapu järjestelmä kuten silloin sanottiin, oli virkamiehille painajainen. Erilaisia valtionapuja oli kymmeniä ja jokaista piti erikseen hakea. Jos hakemus myöhästyi, oli valtionapu menetetty ja vahinkoa tuli. Kotikuntani sosiaalisihteeriltä oli eräänä vuonna unohtunut yksi valtionapu hakematta. Hän maksoi menetetyn rahan vähin äänin omista varoistaan. Tilintarkastajat kyllä sitten huomasivat asian ja olivat sitä mieltä, että korvausta voisi kohtuullistaa. Asianomainen oli harmissaan ja sanoi, että mokomaa asiaa ei tarvitse tonkia, vahinko kävi ja se on korvattu.

Viisikymmentäluvun vaihdemies ja kuusikymmentäluvun sosiaalisihteeri, korvasivat aiheuttamansa vahingon, tosin kohtuullistettuna mutta kuitenkin. Kuinka käy 2016 valtionyhtiön toimenpiteistä vastuussa oleville? Pääsevätkö kuin koira veräjästä?

Keskustelu Joensuun kaupungin rasismista näyttää taas alkaneen. Katselin taannoin Uutisvuoto-nimistä ohjelmaa, jossa joku Essi Hellen kehotti Jari Tervoa menemään Joensuuhun, jos haluaa tavata rasisteja. Kuuluu olevan jonkinlainen näyttelijä tämä Hellen. Parasta olisi hänen keskittyä näyttelemiseen ja olla puhumatta asioista, joista varsin vähän tietää. Joensuu ei ole rasistinen kaupunki eikä siitä sellaista tulekaan, jos me kaikki yhdessä kitkemme pois kaiken rasismiin viittaavan. Ja tärkeintä on, että kaikesta järjestyksenpidosta huolehtii vain virkavalta. Jos erilaiset kodinturvajoukot ryhtyvät järjestystä pitämään, on seurauksena vain onnettomuutta.

Matti Tohkanen