Joensuun Työväenyhdistyksen ehdokkaat Merja Mäkisalo-Ropponen ja Seppo Eskelinen olivat koko vaalipiirin demariääniharavat, joten juhlaan oli pientä aihettakin.

SDP:n kamppailu vuoden 2019 eduskuntavaaleissa huipentui sunnuntai-iltana kaksijakoisissa tunnelmissa. Yhtäältä puolue lunasti ensimmäisen ykköspaikkansa liki kahteen vuosikymmeneen, mutta toisaalta niin pienellä kannatuksella ja marginaalisella mandaatilla, että hallitusneuvotteluista voi odottaa vaikeita.

SDP:n kannatus vaaleissa oli voittajalle vaatimattomat 17,7 prosenttia, mikä tietää eduskuntaan 40 kansanedustajaa (+6). Kakkossijalle viime päivien kirillä noussut perussuomalaiset sai 17,5 prosentin kannatuksen ja 39 paikkaa (+1), kolmanneksi ylsi puolestaan kokoomus 17 prosentilla ja 38 paikalla (+1).

Näiden puolueiden takana vaalien suurin häviäjä oli keskusta (13,8 %, 31 paikkaa, -18), suurin voittaja puolestaan vihreät
(11,5 %, 20 paikkaa, +5) ja vasemmistoliitto (8,2 %, 16, +4). RKP  (4,5 %, 9, 0) ja kristillisdemokraatit (3,9 %, 5, 0) säilyttivät entiset asemansa, mutta sinisten kohtalona oli tipahtaminen eduskunnasta yhden prosentin kannatuksella.

Muista ryhmistä ainoana ehdokkaan sai läpi Liike Nyt (Harry Harkimo), minkä lisäksi Ahvenanmaan yhteislistalta valittu Mats Löfström käytännössä istunee RKP:n eduskuntaryhmässä.

Mitä vaalitulos sitten jättää käteen tulevia hallitustunnusteluja ajatellen. Ainakin ennakkoon ajatellen monta kysymysmerkkiä, sillä vielä koskaan maamme itsenäisyyden aikana ei suurimman puolueen mandaatti ole ollut näin heikko. 17,7 prosentin kannatus on SDP:n historian toiseksi huonoin, vaikka paikkaluku kasvoikin kuudella.

Joensuu odotetun vahva

Savo-Karjalan piirissä tulos oli valtakunnan trendin mukainen: SDP nosti toki paikkalukunsa kahdesta kolmeen, mutta toisaalta tavoitteeksi asetettuun ja mielipidemittaustenkin ennakoimaan neljään ei päästy.

SDP:n ääniharava vaalipiirissä oli odotetusti Merja Mäkisalo-Ropponen, joka uusi kansanedustajan paikkansa 8240 äänellä ja paransi viime vaaleista tuntuvasti (2015: 4904). Joensuusta saatiin myös varsin odotetusti uusi edustaja piirin toiminnanjohtaja Seppo Eskelisestä 6233 äänellä. Vaalipiirin kolmas paikka näytti ensin menevän Varkauteen niin ikään uudelle edustajalle Timo Suhoselle (3955), mutta tarkastuslaskennassa paikka kääntyikin Kuopion Tuula Väätäiselle (3984) 29 äänen erolla.

Piirin uusi kansanedustaja Seppo Eskelinen kuvasi tunteikkaan tulosillan tuoksinassa äänimäärän ja vaalituloksen olevan pitkän vaalityön ja hyvän joukkueen ansiota.

– Koen että tämä tulos on myös iso kiitos työstä, jota olen pitkään tehnyt maakunnan ja Joensuun puolesta, totesi Eskelinen, joka oli edellisen kerran ehdolla eduskuntaan 12 vuotta sitten, vuonna 2007.

JOENSUU / Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 16/2019