Savo-Karjalan demareiden kärkenä vaaleissa toimivat joensuulaiset kansanedustajat Merja Mäkisalo-Ropponen ja Riitta Myller.

Savo-Karjalan demareiden kärkenä vaaleissa toimivat joensuulaiset kansanedustajat Merja Mäkisalo-Ropponen ja Riitta Myller.

Jos oli Joensuussa hetkellisesti aihetta hymyyn ja ylimääräisiin sydämentykytyksiin, niin kokonaisuutena vaalitulos oli Savo-Karjalan demareiden kannalta murheellinen.

Harvoin jos koskaan on poliittisilla kentillä näillä leveyksillä nähty samanlaista vaalitrilleriä, mitä koettiin sunnuntai-iltana Joensuun Työväenyhdistyksen vaalivalvojaisissa ravintola Aadassa. SDP:n Savo-Karjalan kolme kärkiehdokasta – Joensuun Riitta Myller ja Merja Mäkisalo-Ropponen sekä Kuopion Tuula Väätäinen väänsivät paikasta eduskunnassa muutamien äänien erotuksella.

Tuo kamppailu näytti pitkään kääntyvän jo kuopiolaisen Väätäisen hyväksi, mutta lopulta sekä Mäkisalo-Ropponen että Myller pusersivat ohi ääntenlaskennassa viimeiseksi valmistuneilla Joensuun äänillä lukemin Mäkisalo-Ropponen 4904 – Myller 4813– Väätäinen 4709.

Jos oli Joensuussa hetkellisesti aihetta hymyyn ja ylimääräisiin sydämentykytyksiin, niin kokonaisuutena vaalitulos oli Savo-Karjalan demareiden kannalta murheellinen. Demarikannatus oli viitisen prosenttia viime vaaleja alhaisempi eli 16,0 ja paikkamäärässä pudottiin neljästä paikasta kahteen. Tällaista tulosta ei moni osannut ennustaa.

– Odotettiin pari prosenttia yli valtakunnan tason olevaa kannatusta, mutta jäätiin 16 prosenttiin. Kyllä tässä kolmen paikan tavoitteesta jäätiin aika kauas, saati sitten neljästä, Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Seppo Eskelinen purki tuntojaan vaalituloksen alkaessa selvitä.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää nrosta 17/2015.