Onni-koiran luukku tarjoaa tällaisen näkymän Joensuun torille.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on laatinut suunnitelmia toriparkkityömaata reunustavan suoja-aidan elävöittämiseksi. Luvassa on ainakin kurkistusaukkoja sekä yhteisöllistä taidetta. 

Kuten kaikki keskustassa viime aikoina asioineet ihmiset lienevät huomanneet, Joensuun toriparkki etenee hyvää vauhtia. Maata siirretään, kaivinkoneet pyörivät, ja paalutus- sekä tukiponttien asennustöitäkin on päästy jo tekemään suurtaajuusvibralla.

Kaiken tämän Joensuun keskeisintä ydinkeskustaa myllistävän rakennustyön kääntöpuolena on työmaata suojaavien vaneriseinäkkeiden muodostama esteettinen näkymä, joka tuskin innoittaa turistia tai paikallistakaan suuremmin viettämään aikaansa Joensuun torilla.

Niinpä toriparkin rakentaja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on päättänyt tehdä asialle jotain ja julkistanut uusia suunnitelmia toriparkin työmaa-aidan elävöittämiseksi. Toimitusjohtaja Juha Kivelä kertoi suunnitelmista viime torstaina.

– Aivan Joensuun keskustaan on pystytetty 380 metriä pitkä aita työmaaturvallisuuden vuoksi, mutta meillä on ollut alusta alkaen ajatus elävöittää noinkin näyttävä seinäpinta jotenkin tuomalla siihen hauskuutta, taidetta sekä informatiivista ja kaupallista käyttöäkin, Kivelä kuvailee projektin lähtökohtia.

Käytännössä aitaan tulee Kivelän mukaan useita elementtejä: yhteisötaidetta, kaupungin toteuttama havainnekuva torialueesta, toriparkkihankkeen aikajana, paikallisten yritysten imagomainoksia sekä kurkistusaukkoja, joista kaupunkilaiset voivat katsoa työmaa-aluetta.

Osa kokonaisuuksista on jo paikallaan, ja elementit ovat paikoillaan siihen saakka kunnes toriparkki on valmis ja aita puretaan, näillä näkymin siis syksyyn 2018.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 16/2017.