JO­EN­SUU / Ar­to Miet­ti­nen

Viik­ko Poh­jois-Kar­ja­lan ul­ko­a­su ja verk­ko­pal­ve­lut uu­dis­tu­vat tä­nään il­mes­ty­vän pa­pe­ri­leh­den ja sa­maan ai­kaan avat­ta­vien uu­sien verk­ko­si­vu­jen myö­tä.

Uu­dis­tus on vii­mei­nen vai­he Työ­vä­en­leh­dis­tön Kan­na­tu­syh­dis­tyk­sen tu­el­la to­teu­tet­tua mit­ta­vaa han­ket­ta, joka käyn­nis­tyi ti­laus­hal­lin­nan uu­dis­ta­mi­sel­la ke­vääl­lä 2021 ja val­mis­tui 2022 ke­vään ai­ka­na leh­den toi­mi­tus­jär­jes­tel­män, il­moitus­hal­lin­nan ja verk­ko­pal­ve­lui­den uu­si­mi­sel­la.

Käy­tän­nös­sä mer­kit­tä­vin muu­tos uu­dis­tuk­ses­sa on se, et­tä leh­teä voi jat­kos­sa ti­la­ta ja lu­kea pe­rin­tei­sen print­ti­ver­si­on ohel­la myös di­gi­taa­li­se­na nä­köis­leh­te­nä osoit­tees­sa www.viik­kopk.fi esi­mer­kik­si tie­to­ko­neel­la, tab­le­til­la tai mo­bii­li­lait­teel­la.

Si­vuil­la on myös muu­ta verk­ko­si­säl­töä, joka on osit­tain mak­sul­lis­ta ja osit­tain va­paas­ti lu­et­ta­vaa: uu­ti­sia, mie­li­pi­tei­tä sekä leh­des­tä tut­tu­ja pal­ve­lui­ta, ku­ten tors­tai­to­ri sekä uu­tuu­te­na ta­pah­tu­ma­ka­len­te­ri. Mai­nos­ta­jan kan­nal­ta taas uut­ta on se, et­tä hän voi jat­kos­sa os­taa it­sel­leen nä­ky­vyyt­tä myös ver­kos­sa.

Di­gi­nä­köis­leh­den ja joi­den­kin verk­ko­si­säl­tö­jen lu­ke­mi­nen edel­lyt­tää di­gi­lu­kuo­i­keuk­sia, jot­ka leh­den ti­laa­ja voi ak­ti­voi­da käyt­töön­sä leh­den las­kus­ta löy­ty­vän asi­a­kas­nu­me­ron sekä oman ni­men kir­jai­mis­ta ja pos­ti­nu­me­ros­ta muo­dos­tu­van sa­la­sa­nan avul­la (tar­kem­pi oh­je in­fo­laa­ti­kos­sa).

Leh­den di­gi­taa­li­nen lu­kuo­i­keus si­säl­tyy kaik­kiin voi­mas­sa ole­viin ti­lauk­siin, mut­ta lu­ki­ja voi ha­lu­tes­saan ti­la­ta leh­den myös pel­käs­tään di­gi­taa­li­se­na ver­si­o­na, jol­loin sen ti­laus­hin­ta on print­ti­leh­teä edul­li­sem­pi.

Mittava hanke

Viik­ko Poh­jois-Kar­ja­lan uu­dis­ta­mi­nen mak­su­muu­ril­li­sel­le di­gi­taa­li­sel­le alus­tal­le on ol­lut use­am­man vuo­den pon­nis­tus. Leh­ti haki pal­ve­lui­den­sa di­gi­ta­li­soi­mi­sek­si han­ke­ra­hoi­tus­ta SDP:n sil­loi­sel­ta puo­lu­e­joh­dol­ta jo vuon­na 2013 – il­man toi­vot­tua vas­ta­kai­kua.

Han­ke nou­si uu­del­leen agen­dal­le SDP:n puo­lu­e­ko­kouk­sen jäl­keen 2020. Tuol­loin Työ­vä­en­leh­dis­tön Kan­na­tu­syh­dis­tys myön­si leh­del­le ra­hoi­tuk­sen en­sin ti­laus­hal­lin­ta- ja las­ku­tus­jär­jes­tel­män uu­dis­ta­mi­seen vuon­na 2021 sekä sen jäl­keen toi­mi­tus­jär­jes­tel­män ja verk­ko­pal­ve­lui­den ke­hit­tä­mi­seen vuon­na 2022.

Uu­dis­tusp­ro­jek­tin tek­ni­sis­tä rat­kai­suis­ta vas­taa oh­jel­ma­ta­lo Anyg­raaf Oy, joka tar­jo­aa leh­del­le myös uu­sien jär­jes­tel­mien ja verk­ko­a­lus­to­jen ko­ne­sa­li- ja yl­lä­pi­to­pal­ve­lut. Uu­si jär­jes­tel­mä tar­jo­aa en­tis­tä jous­ta­vam­man mah­dol­li­suu­den jul­kais­ta si­säl­töä sekä mai­non­taa leh­den eri ka­na­vis­sa ja alus­toil­la.

Uu­dis­tus on mit­ta­vin ajal­ta, jol­loin Osuus­kun­ta Kan­san Val­ta on kus­tan­ta­nut Viik­ko Poh­jois-Kar­ja­laa. Sen toi­vo­taan osal­taan vas­taa­van nii­hin haas­tei­siin, joi­ta muun mu­as­sa leh­den lu­ki­ja­kun­nan ikään­ty­mi­nen, mai­non­nan siir­ty­mi­nen verk­koon sekä muun mu­as­sa leh­den pai­no- ja ja­ke­lu­kus­tan­nus­ten jyrk­kä nou­su ovat ai­heut­ta­neet.

Uu­sien pal­ve­lui­den myö­tä leh­del­lä toi­vo­taan ole­van ny­kyis­tä pa­rem­mat mah­dol­li­suu­det ta­voit­taa myös nuo­rem­pia lu­ki­ja­kun­tia sekä saa­vut­taa enem­män nä­ky­vyyt­tä so­si­aa­li­sen me­di­an ka­na­vis­sa. Mu­kaan toi­vo­taan myös am­mat­ti- ja puo­lu­e­jär­jes­tö­jä, jot­ka ne­kin usein kamp­pai­le­vat omis­sa jä­se­na­si­ois­saan sa­man­kal­tais­ten on­gel­mien pa­ris­sa.