JO­EN­SUU / Ar­to Miet­ti­nen

Viikko Pohjois-Karjalan edeltäjä Rajavahti julkaisi ensimmäisen numeronsa 2. kesäkuuta 1906.

Viik­ko Poh­jois-Kar­ja­la täyt­tää täl­lä vii­kol­la vuo­sia. Tar­kal­leen ot­ta­en vuo­sia tu­lee per­jan­tai­na ko­koon 117, sil­lä leh­den edel­tä­jän Ra­ja­vah­din en­sim­mäi­nen nu­me­ro il­mes­tyi Sor­ta­va­las­sa 2. ke­sä­kuu­ta 1906.

Leh­den pe­rus­tu­mi­nen ajoit­tuu suo­ma­lai­sen de­mok­ra­ti­an merk­ki­vuo­teen, jol­loin Suo­mes­sa jär­jes­tet­tiin en­sim­mäi­set edus­kun­ta­vaa­lit, jois­sa kai­kil­la täy­si-ikäi­sil­lä oli yh­tä­läi­nen ja ylei­nen ää­ni­oi­keus. Myös yh­dis­tys­toi­min­ta va­pau­tui ja sa­no­ma­leh­det ot­ti­vat roo­lin­sa po­liit­ti­sen mie­li­pi­teen­muok­kauk­sen ai­rui­na.

Ra­ja­vah­ti­kin lu­pa­si en­sim­mäi­ses­sä nu­me­ros­saan tais­tel­la Kar­ja­lan kan­san sor­ret­tu­jen oi­keuk­sien puo­les­ta sekä ajaa palk­ka­työ­läis­ten, pien­vil­je­li­jöi­den, torp­pa­rei­den ja mui­den vä­hä­vä­kis­ten asi­aa sekä edis­tää muun mu­as­sa työ­vä­en-, rait­tius- ja nuo­ri­so­lii­ket­tä, osuus­toi­min­taa sekä ”mui­ta­kin ja­lo­ja ja hyö­dyl­li­siä rien­to­ja ja py­rin­tö­jä”.

Sortavalasta Joensuuhun

Var­sin pian leh­den le­vi­kin pai­no­pis­te siir­tyi Poh­jois-Kar­ja­lan puo­lel­le, jo­hon Ra­ja­vah­dil­le pe­rus­tet­tiin­kin kont­to­rit Jo­en­suu­hun ja myö­hem­min myös Liek­saan. So­ta­tal­ve­na 1940 leh­ti sit­ten lo­pul­li­ses­ti muut­ti Jo­en­suu­hun, jos­sa se toi­mi en­sin ni­mel­lä Kan­san Voi­ma, mut­ta muut­tui sit­tem­min 1960-lu­vul­la Poh­jois-Kar­ja­lak­si.

Vuo­des­ta 1995 al­ka­en leh­ti on tun­net­tu ny­kyi­sel­lä ni­mel­lä Viik­ko Poh­jois-Kar­ja­la ja on jo usei­ta vuo­sia ol­lut SDP:n ai­noa ja vii­mei­nen alu­eel­li­nen sa­no­ma­leh­ti. Vuo­den 2013 alus­ta lu­kien leh­teä on kus­tan­ta­nut maa­kun­nal­li­nen Osuus­kun­ta Kan­san Val­ta.

Var­sin pian leh­den le­vi­kin pai­no­pis­te siir­tyi Poh­jois-Kar­ja­lan puo­lel­le

Muu­ten­kin leh­ti on har­vi­nai­suus. Luo­vu­te­tun Kar­ja­lan leh­dis­tä pai­net­tu­na leh­te­nä il­mes­tyy edel­leen Viik­ko Poh­jois-Kar­ja­lan ohel­la enää Pa­rik­ka­lan Sa­no­mat, joka huh­ti­kuus­sa 2007 yh­dis­tyi Raut­jär­vel­lä il­mes­ty­neen Kaak­kois­seu­tu-leh­den kans­sa ja sai ni­mek­seen Pa­rik­ka­lan-Raut­jär­ven Sa­no­mat.

Tiet­tä­väs­ti Suo­mes­sa ei myös­kään toi­mi Viik­ko Poh­jois-Kar­ja­lan li­säk­si kuin yk­si toi­nen osuus­kun­ta­muo­toi­nen leh­ti, kun­tien omis­ta­ma Vak­ka-Suo­men Sa­no­mat.

Läh­teet: Evak­koon jou­tu­neet sa­no­ma­leh­det. Te­ok­ses­sa Suo­men leh­dis­tön his­to­ria 3; Vii­pu­rin lää­nin leh­dis­tö 1917-1939. Te­ok­ses­sa Vii­pu­rin lää­nin his­to­ria VI; El­si­nen, Pert­ti (1981): 75 vuot­ta kar­ja­lais­ta työ­vä­en­leh­teä; Lauk­ka­nen, Har­ri (2006): Sai­sin­ko mie­kin sa­noa… 100 vuot­ta pal­kan­saa­jan leh­teä; Hä­mä­läi­nen, Rei­jo (2015): Työ­vä­en­leh­den ark­ti­nen tai­val.