Poh­jois-Kar­ja­lan his­to­ri­al­li­nen yh­dis­tys kut­suu mu­kaan baa­ri­kier­rok­sel­le! Yh­dis­tyk­sen 21. vuo­si­kir­ja Baa­ri­kier­ros. Poh­jois­kar­ja­lais­ta ra­vin­to­la­his­to­ri­aa avaa ra­vin­to­la­kult­tuu­ria itä­suo­ma­lai­ses­ta nä­kö­vink­ke­lis­tä. Ko­va­kan­ti­nen, run­saas­ti ku­vi­tet­tu teos il­mes­tyy 15.6.2022.

Ra­vin­to­la­his­to­ria on tee­ma, jos­ta on tois­tai­sek­si ole­mas­sa var­sin vä­hän suo­ma­lais­ta tut­ki­mus­ta. Yk­si­lön ko­ke­muk­se­na ra­vin­to­la edus­taa nau­tin­to­ja, viih­det­tä ja ir­rot­tau­tu­mis­ta ar­jes­ta. Yh­teis­kun­nal­li­se­na il­mi­ö­nä se liit­tyy kes­ki­luok­kai­sen ku­lu­tus­kult­tuu­rin syn­tyyn, an­nis­ke­lu­po­li­tiik­kaan, kau­pun­gis­tu­mi­seen ja mat­kai­lun ke­hit­ty­mi­seen. Kir­jan ar­tik­ke­lit ku­vaa­vat ra­vin­to­la­e­lä­mää poh­jois­kar­ja­lai­ses­sa kau­pun­kiym­pä­ris­tös­sä ja maa­seu­dul­la 1600-lu­vul­ta 2000-lu­vul­le. Sa­mal­la ne pei­laa­vat koko suo­ma­lai­sen yh­teis­kun­nan mo­der­ni­soi­tu­mis­ta.

Kult­ti­ra­vin­to­lat Jo­ke­la, Koi­vu­ras­ti, Ke­ru­bi ja La Bar­re ovat virs­tan­pyl­väi­tä baa­ri­kier­rok­sel­la jo­en­suu­lai­seen ra­vin­to­la­his­to­ri­aan.

Kir­ja tar­jo­aa pe­rus­ta­vaa tut­ki­mus­ta poh­jois­kar­ja­lai­ses­ta ra­vin­to­la­his­to­ri­as­ta. Se piir­tää ku­van Jo­en­suun ra­vin­to­la­his­to­ri­an ke­hi­tyk­ses­tä 1800-lu­vun puo­li­vä­lis­tä ny­ky­päi­vään. Kir­jas­sa kul­je­taan vas­ta­pe­rus­te­tun kaup­pa­kau­pun­gin en­sim­mäi­sel­tä seu­ra­huo­neel­ta 1960-lu­vun lo­pun tans­si­ra­vin­to­loi­den vä­li­seen strip­pa­ri­so­taan ja opis­ke­li­ja­kau­pun­gin iki­muis­toi­siin ra­vin­to­lail­toi­hin. Kult­ti­ra­vin­to­lat Jo­ke­la, Koi­vu­ras­ti, Ke­ru­bi ja La Bar­re ovat virs­tan­pyl­väi­tä baa­ri­kier­rok­sel­la jo­en­suu­lai­seen ra­vin­to­la­his­to­ri­aan.

Kes­tit­se­mis­tä 1600-lu­vun maa­seu­dul­la tar­jo­si­vat kie­va­rit ja sa­la­ka­pa­kat, jois­sa is­tui­vat niin mat­kus­ta­vai­set kuin pai­kal­li­set ja­noi­set. Myö­hem­min maa­seu­dul­la an­nis­kel­tiin höy­ry­lai­voil­la ja so­tien jäl­kei­sis­sä tans­si­ra­vin­to­lois­sa.