Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistys kutsuu mukaan baarikierrokselle! Yhdistyksen 21. vuosikirja Baarikierros. Pohjoiskarjalaista ravintolahistoriaa avaa ravintolakulttuuria itäsuomalaisesta näkövinkkelistä. Kovakantinen, runsaasti kuvitettu teos ilmestyy 15.6.2022.
Ravintolahistoria on teema, josta on toistaiseksi olemassa varsin vähän suomalaista tutkimusta. Yksilön kokemuksena ravintola edustaa nautintoja, viihdettä ja irrottautumista arjesta. Yhteiskunnallisena ilmiönä se liittyy keskiluokkaisen kulutuskulttuurin syntyyn, anniskelupolitiikkaan, kaupungistumiseen ja matkailun kehittymiseen. Kirjan artikkelit kuvaavat ravintolaelämää pohjoiskarjalaisessa kaupunkiympäristössä ja maaseudulla 1600-luvulta 2000-luvulle. Samalla ne peilaavat koko suomalaisen yhteiskunnan modernisoitumista.
Kulttiravintolat Jokela, Koivurasti, Kerubi ja La Barre ovat virstanpylväitä baarikierroksella joensuulaiseen ravintolahistoriaan.
Kirja tarjoaa perustavaa tutkimusta pohjoiskarjalaisesta ravintolahistoriasta. Se piirtää kuvan Joensuun ravintolahistorian kehityksestä 1800-luvun puolivälistä nykypäivään. Kirjassa kuljetaan vastaperustetun kauppakaupungin ensimmäiseltä seurahuoneelta 1960-luvun lopun tanssiravintoloiden väliseen stripparisotaan ja opiskelijakaupungin ikimuistoisiin ravintolailtoihin. Kulttiravintolat Jokela, Koivurasti, Kerubi ja La Barre ovat virstanpylväitä baarikierroksella joensuulaiseen ravintolahistoriaan.
Kestitsemistä 1600-luvun maaseudulla tarjosivat kievarit ja salakapakat, joissa istuivat niin matkustavaiset kuin paikalliset janoiset. Myöhemmin maaseudulla anniskeltiin höyrylaivoilla ja sotien jälkeisissä tanssiravintoloissa.