SAK:n tuoreen työttömyysbarometrin mukaan tärkein syy työttömyyteen oli ikärasismi, toiseksi ja kolmanneksi merkittävin syy on työn huono laatu.
Barometriin vastasi yhteensä 1843 kokonaan työtöntä työnhakijaa Palvelualojen työttömyyskassasta, A-kassasta ja JHL:n työttömyyskassasta maaliskuussa 2024. Kyselyyn vastanneista työttömistä yhteensä 84 prosenttia on täysin tai osittain sitä mieltä, että käteen jäävän tulon pieneneminen 250 euroa kuussa tekisi heidän elämästään taloudellisesti käytännössä mahdotonta.
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 alkaneista työsuhteista yhteensä 31 prosenttia oli osa-aikaisia ja vastentahtoisesti osa-aikatyötä teki 95500. Pelkästään myyjien ammattiryhmässä heitä oli viime vuonna 17200. Kokoaikatyön puute korostuu PAMin jäsenistön keskuudessa, sillä majoitus- ja ravitsemisalalla osa-aikaisten työsuhteiden osuus oli 59 ja vähittäiskaupassa 60 prosenttia.
Palvelualojen työttömyyskassassa ansiopäivärahan hakijoista keskimäärin noin puolet (2023: 48 %) saa soviteltua päivärahaa, eli on saanut hakujaksolla palkkatuloa keikka- tai osa-aikatyöstä. Keväällä työttömyysturvasta poistui suojaosa. Sen seurauksena monen osa-aikaisesti työskentelevän kokoaikatyön hakijan tulot pienenivät jopa 150 euroa kuukaudessa. Työttömyysturvasta poistettiin myös lapsikorotus. Syyskuun alusta osa-aikatyöllä on vaikeampi täyttää työssäoloehtoa, kun työssäoloehto muuttuu tuloperusteiseksi.
SAK:n Kyselyyn vastanneista yhteensä 43 prosenttia pitikin erittäin tai melko tärkeänä työttömyyden syynä sitä, että työnantajat eivät tarjoa kokoaikaista työtä.