JO­EN­SUU / Ar­to Miet­ti­nen

Juhlavuottaan viettävän Meijän Sote JHL 212:n pääluottamusmiehet Pasi Hyttinen ja Sari Pottonen kannustavat kaikkia omia sekä pientenkin yhdistysten jäseniä mukaan toimintaan.

Jul­kis­ten ja hy­vin­voin­ti­a­lo­jen liit­to JHL:n am­mat­ti­o­sas­to Mei­jän Sote JHL 212 täyt­tää ku­lu­va­na vuon­na pyö­rei­tä. Tar­kal­leen ot­ta­en vuo­si­ren­kai­ta tu­lee täy­teen 70 ja merk­ki­vuot­ta on mää­rä juh­lis­taa tu­le­va­na syk­sy­nä 25. mar­ras­kuu­ta juh­lien sekä pik­ku­jou­lu­jen mer­keis­sä.

Mut­ta juh­la­vuo­teen mah­tuu muu­ta­kin. Am­mat­ti­o­sas­to muun mu­as­sa tar­jo­aa jä­se­nil­leen mak­sut­to­man ui­ma­hal­li­vii­kon paik­ka­kun­tien ui­ma­hal­leis­sa vii­kol­la 10. Myös kult­tuu­ri-, lii­kun­ta- ja hy­vin­voin­tie­tu ko­ro­tet­tiin juh­la­vuo­den kun­ni­ak­si 40 eu­roon.

Olem­me mar­ras­kuus­ta al­ka­en kam­pan­joi­neet sen puo­les­ta, et­tä jä­se­net siir­tyi­si­vät mei­dän yh­dis­tyk­seem­me, kos­ka me kui­ten­kin hoi­dam­me esi­mer­kik­si pai­kal­li­set so­pi­muk­set ja meil­lä on neu­vot­te­luo­i­keus.

Suun­nit­teil­la on li­säk­si ai­na­kin kyl­py­lä­mat­ka, sekä koko Itä-Suo­men yh­tei­nen per­he­ta­pah­tu­ma mah­dol­li­ses­ti Ou­to­kum­mus­sa. Myös yh­dis­tyk­sen mök­ki Kuur­nan Val­ke­a­lam­mel­la on to­tut­tuun ta­paan jä­se­nis­tön käy­tet­tä­vis­sä.

– Vuon­na 2022 mök­ki oli­kin va­rat­tu­na yli 200 vuo­ro­kaut­ta, jo­ten jä­sen­kun­ta näyt­tää löy­tä­neen sen hy­vin, kiit­te­lee yh­dis­tyk­sen ta­lou­den­hoi­ta­ja, pää­luot­ta­mus­mies Pasi Hyt­ti­nen.

Alueensa edunvalvoja

Juh­la­hu­mun lo­mas­sa Mei­jän Sote JHL 212:n toi­mi­hen­ki­löis­sä on ta­pah­tu­nut joi­ta­kin muu­tok­sia. Run­sas vuo­si sit­ten pit­kä­ai­kai­sen pää­luot­ta­mus­mie­hen Mat­ti Pe­so­sen jää­tyä eläk­keel­le osas­ton pää­luot­ta­mus­mie­he­nä on toi­mi­nut Pasi Hyt­ti­nen ja va­ra­pää­luot­ta­mus­mie­he­nä Sari Pot­to­nen. Am­mat­ti­o­sas­ton syys­ko­kous va­lit­si mo­lem­mat jat­ka­maan myös kau­del­le 2023–26.

Hyt­ti­nen ja Pot­to­nen vas­taa­vat kaik­kien Siun so­tel­la tai ny­kyi­sel­lä hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la työs­ken­te­le­vien JHL:n jä­sen­ten edun­val­von­nas­ta työ­suh­det­ta kos­ke­vis­sa ky­sy­myk­sis­sä. Näin toi­mi­taan riip­pu­mat­ta sii­tä, et­tä alu­eel­la toi­mii edel­leen mui­ta­kin pie­nem­piä JHL:n yh­dis­tyk­siä.

– Olem­me mar­ras­kuus­ta al­ka­en kam­pan­joi­neet sen puo­les­ta, et­tä jä­se­net siir­tyi­si­vät mei­dän yh­dis­tyk­seem­me, kos­ka me kui­ten­kin hoi­dam­me esi­mer­kik­si pai­kal­li­set so­pi­muk­set ja meil­lä on neu­vot­te­luo­i­keus, Hyt­ti­nen ku­vaa työn­ja­koa.

Uutta voimaa

Sari Pot­to­nen lie­nee osal­le Mei­dän Sote JHL 212:n jä­se­nil­le uu­si kas­vo, vaik­ka hä­nel­lä on­kin taus­taa Kon­ti­o­lah­den kun­ta­po­li­tii­kas­ta lä­hes 20 vuo­den ajal­ta, par­hail­laan­kin kun­nan hy­vin­voin­ti­ja­os­ton pu­heen­joh­ta­ja­na.

Lä­hes koko ikän­sä Kon­ti­o­lah­del­la asu­nut Pot­to­nen sa­noo toi­mi­neen­sa sote-alal­la jo 1990-lu­vul­la ja liit­ty­neen­sä jo tuol­loin KTV:n jä­se­nek­si. Työn­te­ki­jöi­den ase­ma ja yh­teis­kun­nal­lis­ten asi­oi­den hoi­to ovat ol­leet hä­nel­le tär­kei­tä, vaik­ka hän on toi­mi­nut­kin vä­lil­lä yrit­tä­jä­nä ja muis­sa teh­tä­vis­sä.

– Vuon­na 2015 pa­la­sin sit­ten hoi­to­työn pa­riin ja toi­min edel­leen­kin osan työ­a­jas­ta­ni lä­hi­hoi­ta­ja­na, ker­too Pot­to­nen, joka hoi­taa va­ra­pää­luot­ta­mus­mie­hen toin­ta kol­me­na päi­vä­nä vii­kos­sa.

Myös yh­dis­tyk­sen­sä jä­sen­han­kin­nas­ta ja nuo­ri­so­toi­min­nas­ta vas­taa­va Pot­to­nen kan­nus­taa kaik­kia nuo­ria mu­kaan, sil­lä sitä kaut­ta mah­dol­li­suus vai­kut­taa omaan työ­hön­sä kas­vaa.

Historiallinen muutos

Vuo­den­vaih­tees­sa ta­pah­tui sote-alal­la his­to­ri­al­li­sen suu­ri ra­ken­teel­li­nen muu­tos, kun vas­tuu sote-pal­ve­lu­jen jär­jes­tä­mi­ses­tä siir­tyi Siun so­ten kun­ta­yh­ty­mäl­tä Poh­jois-Kar­ja­lan hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­le.

Hyt­ti­nen ja Pot­to­nen ku­vaa­vat muu­tok­sen su­ju­neen ai­na­kin omas­ta nä­kö­kul­mas­taan tois­tai­sek­si har­vi­nai­sen ki­vut­to­mas­ti.

– Pal­kan­mak­su su­jui hy­vin ei­kä meil­le ole tul­lut muu­tok­sen tii­moil­ta yh­tään enem­pää yh­tey­de­not­to­ja kuin nor­maa­li­ai­ka­na­kaan, Hyt­ti­nen ku­vaa.

Hyt­ti­nen kat­soo, et­tä ti­lan­net­ta on hel­pot­ta­nut ai­na­kin se, et­tä Poh­jois-Kar­ja­las­sa sote-pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mi­ses­sä on edet­ty etu­kyn­nes­sä ja Siun so­te­kin eh­ti toi­mia jo vuo­des­ta 2017.

– Toki joh­to­puo­lel­le on tul­lut usei­ta hen­ki­lös­tö­muu­tok­sia ja näh­tä­väk­si jää, mikä näi­den muu­tos­ten vai­ku­tus lo­pul­ta on, Hyt­ti­nen ar­vi­oi.