Suo­men met­sä­kes­kuk­sen hank­kees­sa tes­ta­taan il­ma-alus­ten käyt­töä met­sä­la­ki­koh­tei­den maas­to­tar­kas­tus­ten apu­na. Suo­mes­sa on kym­me­ni­ä­tu­han­sia met­sä­lain suo­je­le­mia eri­tyi­sen tär­kei­tä eli­nym­pä­ris­tö­jä. Ne ovat yleen­sä hy­vin pie­ni­a­lai­sia ja vaih­te­le­van muo­toi­sia. Suo­men met­sä­kes­kus vas­taa eli­nym­pä­ris­tö­koh­tei­den tie­to­jen ajan­ta­sai­suu­des­ta.

– Met­sä­kes­kus tes­taa Hii­li­vii­sas mo­ni­muo­toi­suu­sin­ven­toin­ti -hank­kees­sa, voi­ko mie­hit­tä­mät­tö­miä il­ma-aluk­sia ja kor­ke­a­re­so­luu­ti­oi­sia ku­via hyö­dyn­tä­mäl­lä vä­hen­tää met­sä­la­ki­koh­tei­den tar­kis­ta­mi­seen liit­ty­vää mat­kus­ta­mis­ta ja maas­to­työ­tä ja si­ten pie­nen­tää hii­li­ja­lan­jäl­keä sekä te­hos­taa ajan­käyt­töä, ker­too pro­jek­ti­pääl­lik­kö Juha Vor­na­nen Suo­men met­sä­kes­kuk­ses­ta.

Hank­keen pro­jek­ti­työn­te­ki­jä Nina Gröhn ver­taa ku­vis­ta saa­tua tie­toa maas­to­ha­vain­toi­hin ja ar­vi­oi nii­den käyt­tö­kel­poi­suut­ta met­sä­la­ki­koh­tei­den tar­kas­ta­mi­ses­sa.

Ku­vauk­set te­kee jo­en­suu­lai­nen Kel­luu Oy. Ku­vauk­sis­sa hyö­dyn­ne­tään hei­dän it­se­näi­ses­ti len­tä­viä il­maa ke­vy­em­piä il­ma-aluk­sia, jot­ka ky­ke­ne­vät kan­ta­maan kai­ken tar­vit­ta­van ku­vaus­ka­lus­ton. Alus­ten toi­min­ta-ai­ka on niin pit­kä, et­tä ne pys­ty­vät kier­tä­mään usei­ta ku­vaus­koh­tei­ta yh­del­lä len­nol­la. Aluk­set käyt­tä­vät ve­tyä nos­te­kaa­su­na sekä liik­ku­mi­sen polt­to­ai­nee­na. Aluk­set ovat hil­jai­sia ei­kä nii­den ään­tä juu­ri kuu­le maa­han 60–80 met­rin ku­vaus­kor­keu­del­ta.

– Kul­ki­ja voi­kin yl­lät­tyä, kun noin kym­men­met­ri­nen ho­pe­an­hoh­toi­nen il­ma-alus liu­kuu pui­den lat­vo­jen yl­lä liki ää­net­tö­mäs­ti, Vor­na­nen sa­noo.

Ku­vauk­sia il­ma-aluk­sil­la teh­dään tou­ko-elo­kuun ai­ka­na.

Hank­kees­sa sel­vi­te­tään li­säk­si si­dos­ryh­mä­haas­tat­te­lu­jen avul­la ku­vaus­tek­no­lo­gi­an hyö­dyn­tä­mis­tä muul­la­kin kuin met­sä­a­lal­la. Käyt­tö­koh­tei­ta tar­koil­le ku­vil­le ar­vel­laan löy­ty­vän mm. maa­ta­lou­den val­von­ta- ja tar­kas­tus­työs­sä, ve­sis­tö-, luon­to- ja en­nal­lis­ta­mis­koh­tei­den seu­ran­nas­sa ja ai­ka­sar­jo­jen laa­din­nas­sa sekä riis­ta­las­ken­nas­sa.

Hii­li­vii­sas mo­ni­muo­toi­suu­sin­ven­toin­ti -han­ket­ta ra­hoit­taa Poh­jois-Kar­ja­lan maa­kun­ta­liit­to.