JOENSUU / Arto Miettinen
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman vieraili perjantaina 9.8. maakuntamatkalla Joensuussa, Kontiolahdella ja Kiteellä yhdessä piirin kansanedustaja Seppo Eskelisen kanssa.
Lindtman kertoi Joensuussa, että vierailun taustalla on huoli Itä-Suomen tilanteesta sodan pitkittyessä Ukrainassa ja poikkeuksellisen tilanteen vallitsessa Suomenkin itärajalla. Rajamaakuntien tilanne vaatii Lindtmanin mukaan maan hallitukselta nyt poikkeustoimia.
– Vihreää siirtymää tukevat aurinko-, tuuli- ja vetyhankkeet on saatava liikkeelle, Lindtman vaati.
Lindtman peräänkuuluttaa myös aktiivisuutta Euroopan suuntaan, jossa uutta komissiota rakennetaan parhaillaan. Tilanne on Brexitiä pahempi. Hänen mukaansa Euroopan parlamentin demariryhmässä ajetaan vahvasti itäisten alueiden huomioimista niin investontirahaston kuin turvallisuusratkaisujen näkökulmasta.
– Suomella ei ole varaa jättäytyä perussuomalaisten panttivankina jarrumiehen rooliin, kun Itä-Suomi kaipaa kipeästi EU:lta tukitoimia, Lindtman korosti.
Rajalaki tarvittiin
Osana turvallisuuskysymyksiä kesällä hyväksytty rajalaki herätti myös SDP:n sisällä voimakasta kuohuntaa. Lindtman toteaa, että ratkaisu hyväksyä rajalaki syntyi lopulta laajan enemmistön tuella. Lindtmanin mukaan laissa huomioitiin myös SDP:n kannalta tärkeät turvallisuuden ja kansainvälisten sitoumusten kysymykset asiaan kuuluvalla tavalla.
– Oma viestini on se, että SDP on iso puolue eikä se voi vaihtaa kantaansa sen mukaan, ollaanko hallituksessa vai oppositiossa, Lindtman totesi ja katsoi, että Suomen ratkaisu on saanut kansainvälisesti paljon ymmärrystä.
SDP on iso puolue eikä se voi vaihtaa kantaansa sen mukaan, ollaanko hallituksessa vai oppositiossa.
Osaltaan Itä-Suomen tilanteeseen kytkeytyy myös se, että SDP järjestää valtakunnalliset alue- ja kuntapäivät 5.–6.10. tällä kertaa Joensuussa Sokos Hotel Kimmelissä. Tapahtumaa voi pitää starttina tulevan kevään kunta- ja aluevaalien työlle sekä erityisesti ehdokkaille ja heidän tukiryhmilleen.
Elokuisella maakuntamatkalla ihmisiä tuntui puhuttavan Lindtmanin mukaan erityisesti sote-alueiden tilanne sekä toimeentuloon liittyvät kysymykset, kun hallitus on velkaantumiseen vedoten leikannut samaan aikaan pienituloisimpien toimeentulosta ja höllentänyt varakkaimpien verotusta.
Kun tähän summataan vielä hintojen nousu, heikko suhdanne ja ALV-muutokset, ei tarvitse ihmetellä, ettei kasvua synny ja työpaikat vähenevät, Lindtman totesi.