Ensivaiheessa marjojen ja luonnontuotteiden pakastekuivaukseen keskittyvä yritys on päätetty perustaa Kiteen Puhos-halliin. Neljä kokenutta yrittäjää, aloittavan osakeyhtiön omistajat Nikolas Jokisalo, Teijo Lyytinen, Hannu Tamminen ja Timo Väänänen uskovat, että käyntiin päästyään yritys kasvaa nopeasti.
Pakastekuivaus on ikivanha jalostusmenetelmä. Teknologian kehitys antaa menetelmän soveltamiseen ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Perustamiseen päädyttiin Keski-Karjalan Kehitysyhtiö KETI Oy:n PAKU-hankkeen tekemän esiselvityksen pohjalta. Patentti- ja rekisterihallituksen toivotaan vahvistavan yrityksen nimeksi Nordic Freeze Dry Oy:n.
– Kitee ja erityisesti Kesälahden pitäjä kuuluvat Suomen merkittävimpiin marjanviljelyalueisiin, joten yritys sopii alueelle erinomaisesti. Tuotteiden jalostusasteen nostaminen teknologian avulla on juuri sitä, mihin Kiteellä nyt tähdätään, kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen.
Pakastekuivattu tuote säilyy jopa kymmeniä vuosia ilman kylmäketjua. Menetelmän avulla voidaan hyödyntää myös peltoon jääviä elintarvikkeita. Tutkimusten mukaan menetelmä säilyttää tuotteiden ravintoarvot paremmin kuin perinteinen kuivaus.
Marjojen ja luonnontuotteiden lisäksi pakastekuivaus soveltuu lisäravinteisiin, lääkkeisiin, lihaan, kanaan, kalaan, kasviksiin, mausteisiin, kosmetiikkaan ja eläinten ruokaan.