Hirvenlihaa luuttomana ja paloiteltuna 88 kiloa, graavilohta 60 kiloa, kinkkua 130 kiloa. Muun muassa näistä aineksista kokkailtiin ja nautittiin viime perjantaina jo perinteinen ja odotettu, jokaiselle juukalaiselle ja kolilaiselle tarkoitettu ilmainen Hyvän mielen jouluruoka.
– Mikäpä sen mukavampaa, kuin lapioida valmiiksi tehtyjä herkkuja mahaan, totesi tapahtumaan Juuan kunnan tervehdyksen tuonut kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Koivuselkä.
Perjantai oli sopivasti myös Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton VALLI ry:n vuotuinen Välittämisen päivä. Tänä vuonna jouluaterialla ja talkoovalmisteluissa oli mukana myös Ukrainasta Juukaan sotaa paenneita.
Hyvä idea kantaa
Juuan liikunta- ja kulttuuritalolla kävi jouluaterialla lautasten laskun perusteella noin 1 500 henkeä. Ilmaisen jouluruokailun perinne juontaa yli kymmenen vuoden taakse, kertoo sen pääorganisoija Jari "Emppu" Miettinen.
– Pielisherkun Teron (kauppias Tero Piiroinen) kanssa mietittiin, mitä me juukalaisille kehitettäisiin. Terolta tuli idea ruokailusta.
Mukaan tuli myös Marko Lipponen, ja ensimmäinen jouluruokailu oli silloisessa ravintola Petrassa. Juuan seurakunnan tultua mukaan seuraavat jouluateriat nautittiin seurakunnan tiloissa.
Alussa kohderyhmänä olivat työttömät, kahtena seuraavana vuonna myös eläkeläiset. Siitä kehittyi sitten koko kansan hyvän mielen jouluruokailu.
– Alussa kohderyhmänä olivat työttömät, kahtena seuraavana vuonna myös eläkeläiset. Siitä kehittyi sitten koko kansan hyvän mielen jouluruokailu kuntalaisille ja kolilaisille, Miettinen kertoo.
"Empun" mukaan jo ensimmäisessä kaikille tarkoitetussa jouluruokailussa liikunta- ja kulttuuritalolla kävi pikkaisen yli tuhat henkeä.
– Enimmillään on ollut yli 2 000 ruokailijaa.
Talkoolaisia on mukana noin 35–45, ja kulut sponsoroivat paikalliset yrittäjät ja muutama ulkopuolinenkin ja kunta.
– Muun muassa Puhakan juureskuorimo Ahveniselta on tarjonnut veloituksetta alusta alkaen perunat ja juurekset, Miettinen kiittää.
Vesa Martikainen