Poh­jois-Kar­ja­lan maa­kun­ta ot­ti Ba­rent­sin alu­eel­li­sen yh­teis­työn ve­to­vas­tuun ke­sä­kuus­sa 2022 Ba­rent­sin vir­ka­mies­ko­mi­te­an ja Suo­men ul­ko­mi­nis­te­ri­ön toi­vees­ta. Pu­heen­joh­ta­juus tuli etu­a­jas­sa Ve­nä­jän hyö­kät­tyä Uk­rai­naan – Ba­rents-yh­teis­työ jää­dy­tet­tiin Ve­nä­jän ja näin ol­len myös pu­heen­joh­ta­juut­ta hoi­ta­neen Ne­net­si­an au­to­no­mi­sen pii­ri­kun­nan kans­sa.

Poh­jois-Kar­ja­lan ai­kais­tet­tu pu­heen­joh­ta­juus päät­tyy lo­ka­kuus­sa 2023. Maa­kun­ta jat­kaa pu­heen­joh­ta­juut­ta myös vuo­det 2023–2025, jot­ka oli jo so­vit­tu.

Ku­lu­va­na ja en­si vuon­na Poh­jois-Kar­ja­las­sa jär­jes­te­tään alu­ei­den maa­her­ro­jen ja maa­kun­ta­joh­ta­jien ko­kouk­sia sekä alu­ei­den vir­ka­mies­ten ko­kouk­sia. Maa­her­ro­jen ja maa­kun­ta­joh­ta­jien ko­kouk­sia joh­taa maa­kun­ta­joh­ta­ja Mar­kus Hir­vo­nen, ja alu­ei­den vir­ka­mies­ten ko­kouk­sia maa­kun­ta­lii­ton yh­teys­pääl­lik­kö Timo Lei­no­nen. Yh­teis­työn pai­no­pis­teet ovat vih­reä siir­ty­mä, huol­to­var­muus, lii­ken­ne ja lo­gis­tiik­ka sekä nuo­ri­so.

Poh­jois-Kar­ja­lan maa­kun­ta­liit­to on teh­nyt tii­vis­tä yh­teis­työ­tä Suo­men Ba­rents-pu­heen­joh­ta­juut­ta ve­tä­vän ul­ko­mi­nis­te­ri­ön ja suur­lä­het­ti­läs Jari Vi­le­nin kans­sa. Suur­lä­het­ti­läs Vi­len vie­rai­lee Jo­en­suus­sa 10.–11.8. Vie­rai­lun ai­ka­na kä­si­tel­lään Suo­men ja Poh­jois-Kar­ja­lan Ba­rents-pu­heen­joh­ta­juut­ta sekä tu­tus­tu­taan te­ol­li­suu­den vih­re­än siir­ty­män toi­men­pi­tei­siin maa­kun­nas­sa.