Siun soten henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen vannoo työssään avoimuuden ja tunnejohtamisen nimiin.

Henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen myöntää saaneensa henkilöstöltä vuoden mittaan väsynyttä, pettynyttä ja vihaistakin palautetta, koska Siun sotelta on odotettu niin paljon. 

Tuskinpa on kuluvan vuoden aikana puhuttu mistään maakunnan turuilla ja tekstaripalstoilla yhtä paljon kuin Siun sotesta. Huolta on kannettu ainakin terveysasemien kohtalosta, keskussairaalan tulevaisuudesta, henkilöstömitoituksista, johtamisesta ja taloudesta.

Ehkäpä suurinta keskustelua aiheutti elokuussa julki tullut henkilöstökysely, jossa kartoitettiin henkilöstön halukkuutta vapaaehtoisiin työaikajoustoihin Siun soten vaikean taloustilanteen korjaamiseksi. Suomeksi sanottuna joustoilla tarkoitettiin ansaittujen vuosilomien normaalia enempää pitämistä, osa-aikatyötä ja palkattomia vapaita.

Sote-yhtymän henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen kuvaa, että osa henkilöstöstä koki kyselyn positiivisena, osa otti sen puolestaan painostuksena, vaikka kyse olikin henkilökunnalle täysin vapaaehtoisesta kartoituksesta.

– Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1224 henkeä, joista aika pieni osa oli oikeasti halukas tekemään osa-aikatyötä, pidentämään ansaittua vuosilomaansa tai pitämään palkatonta lomaa, Bjerregård Madsen kertoo.

Näkemyksensä vakuudeksi Bjerregård Madsen osoittaa vastaustilastoja, joissa halukkuutensa ilmaisi pidempiin vuosilomiin 421, palkattomiin vapaisiin 516 ja osa-aikatyöhön 184 henkilöä. Ongelmallista vastauksissa oli Bjerregård Madsenin mukaan sekin, että halukkuutta ilmaisivat ammattiryhmistä eniten juuri lääkärit ja sosiaalialan työntekijät, joille vapaiden järjestely on lakisääteisen palvelun turvaamiseksi kaikkein vaikeinta.

– Hoitotyössäkin halukkuutta varmasti olisi, mutta nykyisellä virka- ja työehtosopimuksella sekä tulotasolla hoitajat eivät palkattomiin vapaisiin yksinkertaisesti pysty, Bjerregård Madsen kuvaa.

JOENSUU / Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 44/2017.