Pasi Pippuri näyttää kulmakeittiöihin sopivaa mekanismia, joka tuo kaapin sisällön käden ulottuville.

Pasi Pippuri näyttää kulmakeittiöihin sopivaa mekanismia, joka tuo kaapin sisällön käden ulottuville.

Keittiöiden suosituin ilme kautta aikojen on perustunut vaaleisiin, sileisiin oviin. Edelleen valkoinen kaapiston ovi tekee kauppansa, mutta keittiön ilme on muuttunut vuosikymmenen takaisesta paljonkin erilaisilla nykyajan ratkaisuilla.

Viimeisen viiden vuoden aikana keittiöiden ehdoton juttu on ollut mekanismien parantuminen kaapeissa ja laatikostoissa. Pasi Pippuri Kodin Keittiöpisteeltä kertoo, että nykyaikaisissa keittiöissä kaikki saranat ja laatikot pitää olla vaimennettuja. Myös välitilassa on tapahtunut muutoksia – kaakelit ovat jääneet pois.

– Nykyisin lähes aina myydään keittiöön välitilalevy. Muutos on tapahtunut maksimissaan viiden vuoden aikana, Pippuri toteaa.

Hänen mukaansa aluksi välitiloissa käytettiin sentin paksuisia levyjä, jotka olivat samanlaisia kuin työpöytätasot, vain ohuempia. Nykyiset välitilalevyt ovat nelimillisiä, ja valikoimissa on levyjä useilla eri kuoseilla.

– Syynä muutokseen voi olla tietysti muoti-ilmiö. Saumat halutaan pois ja asennus on tosi nopeaa. Lisäksi levyseinä on helppo pyyhkiä ja pestä. Vaikka levyseinä ei materiaaliltaan tule sen huokeammaksi kuin laattakaan, edullisuus syntyy asennuksesta, kun siihen ei tarvita laatoittajaa, Pippuri pohtii.

Ledejä ja komposiittia

Välitilavalaistuksessa viimeisten vuosien aikana vakiintunut käytäntö on led-valot.

– Niiden käyttö lisääntyi pari-kolme vuotta sitten ja vakiintui välitilavalaistuksessa, Pasi Pippuri kertoo.

Parin vuoden aikana uusi juttu keittiössä on ollut myös komposiittialtaat.

– Kun perinteisen teräsaltaan tilalle halutaan komposiittiallas, värinä on musta vaikka muitakin värejä on tarjolla. Valkoista pelätään likaantumisen takia.

Pippurin mukaan komposiittialtaat ovat yleistyneet ja niitä menee kaupaksi aina vain enemmän.

Komposiittiallas materiaalina kestää hyvin kulutusta ja kuumuutta. Eri valmistajien materiaalit eroavat hiukan toisistaan, ja siksi niiden ominaisuudet kannattaa selvittää myyjältä.

Teksti ja kuva: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä nro 44/2015.