Jukka Hirvonen ei näe nykyhallituksen työmarkkinatoimissa juurikaan järkeä, eikä kiitosta saa liioin markkinaehtoistamiseen perustuvat uudistuksetkaan terveyspalveluissa: ”Valinnanvapaus ei tuo syrjäseuduille muuta kuin monopoliyhtiöitä, jotka määräävät hinnan. Sähköverkon myyminen on tästä hyvä esimerkki: siirtohinnat ovat pilvissä ja osingot virtaavat suoraan ulkomaille. ”

Kaupunginvaltuutettu ja Teollisuusliiton aktiivi Jukka Hirvonen vakuuttaa, että on Joensuun sivutaajamissakin elämää, kunhan vain kylällä saataisiin pidettyä pankki- ja terveyspalvelut. Juuri nyt niiden suhteen ei vaikuta hyvältä. 

Kutsetintie.

Katuosoite sen jo kertoo, että ollaan pohjoiskarjalaisen puunjalostusteollisuuden ydinsijoilla, Uimaharjussa. Tie kiertää lumista harjua, joka kasvaa korkeaa mäntyä. Väliin on molemmin puolin rivitaloja ja muutama kerrostalokin. Puiden välistä välkehtii pakkasaurinko ja Pielisen selkä, jota riittääkin pohjoiseen sata kilometriä.

Miltei vieressä, noin kilometrin päässä tästä sijaitsee myös Uimaharjun sellutehdas, jonka Enso Gutzeit aikanaan keväällä 1967 siihen perusti. Se ei näy Kutsetintiellä asuvan uimaharjulaisen Jukka Hirvosen rivitalo-osakkeeseen, niin kuin ei muuten näy ensimmäistä naapuriakaan, mitä voi pitää erikoisena, kun kyseessä on kuitenkin rivitaloalue.

Rivitalot ovat tehtaan entisiä paremman väen asuntoja, kertaa Hirvonen asuinalueen historiaa. Hirvonen kertoo avoimesti senkin, että hänen 120-neliöisen asuntonsa on myynnissä. Siviilielämässä on ollut vähän muutoksia, aika isojakin.

– Poikamiestaloudessa tässä on nyt vuoden verran Mirren kanssa asuttu. Neliöitä on ja joutaisivat myydä pois, mutta ei ole löytynyt sopivaa ostajaa, Hirvonen sanoo ja rapsuttelee viisitoistakesäistä kissaansa valoisan tupakeittiön lattialla.

Valtuusto kutsuu

Vielä muutama vuosi sitten Jukka Hirvosta ei välttämättä tuntenut ainakaan Joensuussa monikaan. Nyt tuntee ainakin siitä, että hän on yksi Joensuun uusista kaupunginvaltuutetuista. Valtuustopaikka aukesi viime kevään kuntavaaleista 135 äänellä, heti ensi yrittämällä ja ainoana uimaharjulaisena.

Niinpä arki täyttyy nyt luottamustoimista, kun Hirvonen edustaa valtuustoistuntojen ohella muun muassa rakennuslautakunnassa, ryhmäkokouksissa sekä varajäsenenä kaupunginhallituksessa ja Siun soten neuvottelukunnassa.

Matkaa täältä kuntaliitosten laajentaman maakuntakeskuksen ”laitakaupungilta” kertyy Joensuun keskustaan 53 kilometriä, mihin saa varata talvikelissä tunnin. Kun tähän yhtälöön lisää vielä toimimisen ammattiosaston puheenjohtajana, kokonaisuudessa on yhteensovittamista vuorotyön kanssa, jota Hirvonen tekee koneenkuljettajana Uimaharjun sahalla.

Mutta Hirvonen ei valita: hänellä nyt sattuu olemaan aikaa, ja onhan sekin hienoa, että puuteollisuus vetää Uimaharjussa ja työtä on.

– Tasaista on, jos nyt ei juhlaakaan, kiteyttää Hirvonen lakoniseen tapaansa.

UIMAHARJU / Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 13/2018