amcor vuoronvaihto1

Pituusleikkaaja Heidi Leino siirtää työvuoronsa päätteeksi tiedon meneillään olevista työtehtävistä Juha Piiroiselle.

Tutun työpaikan tarjoavan yrityksen siirtyminen kansainväliselle suuromistajalle herättää yleensä monenlaisia tuntoja. Eniten pelottanee työnantajan ’kasvottomuus’, miten käy yksittäisen työntekijän osana suurta joukkoa.

Lieksassa on valmistettu pakkauksia pian 40 vuotta. Vuonna 1976 Enso-Gutzeit Oy aloitti kartonkipakkausten valmistamisen, samalla tontilla toimii nyt Amcor Flexibles Finland Oy, joka tuottaa lähinnä elintarviketeollisuudelle erilaisia joustokääreitä.

Amcorin omistuspohja on australialainen ja tehtaita eri puolilla maailmaa on yli 180, niissä työntekijöitä yli 28 000. Suomessa tuotantolaitoksia on kaksi, Lieksan lisäksi Kauttualla ja ne työllistävät yhteensä 250 henkilöä, joista 80 Lieksassa.

Lieksassa on Amcorin merkillä tehty töitä 14 vuotta ja työntekijöistä moni on saanut olla mukana kokemassa kehitystä, joka on tuonut muutoksia tuotevalikoimaan ja työntekoon.

Kaiteesta kiinni

amcor pääluottamusmies

Pääluottamusmies Ari-Pekka Koikkalainen on työskennellyt Lieksan pakkaustehtaalla 28 vuotta, ja ehtinyt tehdä monia tehtäviä ja kokea monia muutoksia.

Tahti on kiristynyt ja tuotanto koneellistunut, mutta suurin muutos taitaa työntekijän kannalta olla työturvallisuuteen panostaminen. Suuri kansainvälinen yritys korostaa tapaturmien ehkäisyä. Ja vaikka sen pohja on taloudellisessa tehostamisessa, on se myös yksittäisen työntekijän etu.

– Ennen piti pyytää turvavälineitä, nyt ne tulevat pyytämättä ja kaikki on suojattu, tiivistää 37 vuotta talossa työskennellyt Juhani Marttila.

Tätä nykyä varastokirjanpitäjän tehtäviä hoitava Marttila on kokenut muutosvastarinnan ja kuvailee turvallisuuden suorastaan ’vyöryneen päälle’.

– Hyviä työkaluja otettiin pois ja turvallisia annettiin tilalle, Marttila veistelee viitaten esimerkiksi puukkoon, jota ei ilman viiltosuojakäsineitä käytetä. Puukot on pääsääntöisesti korvattu erilaisilla turvaleikkureilla.

– Pidä kaiteesta kiinni, muistuttaa tuotantopäällikkö Tomi Vartiainen, kun siirrytään toimistosta tuotantotilojen puolelle portaikon kautta.

Korut pois ja myssy päähän, ylle suojavaatteet ja –lasit, huomioliivi, käsien huolellinen pesu ja viimeksi vielä turvakenkien testaus, vähän kuin vaa’alle astuisi: varmistetaan sähkön läpäisy, ettei erittäin tulenarkoja materiaaleja sisältävään halliin siirry pienintäkään sähkövarausta.

Amcorin Lieksan tehdas toimii kahdessa hallissa. Vanhemmassa sijaitsee paikkakunnan ’suurin kupla’, eli polyeteenirakeesta puhallusmenetelmällä valmistetaan ohutta kalvoletkua, jota aukileikattuna käytetään asiakkaiden tuotteisiin, kuten kahvipakkausten sisäosiin.

Teksti ja kuvat: Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 22/2015.