Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan demarijäsenet Tarja Filatov ja Merja Mäkisalo-Ropponen ihmettelevät hallituksen toimia nykyisessä korkean työllisyyden tilanteessa.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan demarijäsenet Tarja Filatov ja Merja Mäkisalo-Ropponen ihmettelevät hallituksen toimia nykyisessä korkean työllisyyden tilanteessa.

Hallituksen työllisyyspolitiikka herättää hämmennystä oppositiossa. 

Pohjois-Karjalassa viime viikolla vierailleet eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan demarijäsenet Tarja Filatov, Merja Mäkisalo-Ropponen ja Ilmari Nurminen pitävät erityisen vastuuttomana työllistämis-, palkkatukirahojen ja työttömyysturvan leikkaamista nykyisessä suhdannepoliittisessa tilanteessa, jossa työttömyys nousee.

– Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on osattu käyttää valtion työvoimapolitiikan tukivälineitä ja aktivointiaste on maan kärkeä. Nyt tilanne uhkaa muuttua radikaalisti: jo viime vuonna palkkatukirahat loppuivat kesken vuoden ja aktivointiaste laski, eikä hallitus ei ole suostunut eduskunnan toiveista huolimatta antamaan lisäbudjettia, joka olisi helpottanut tilannetta, Filatov ihmettelee.

Erityisen huolestuttava tilanne on Filatovin mukaan pitkäaikaistyöttömien kohdalla.

– Työkykyisiä uusia työttömiä ihmisiä ei ole järkevää aktivoida kuntouttavaan työtoimintaan, koska he eivät tarvitse kuntoutusta, vaan työtä. Työttömyysturvaa on voitava käyttää palkkatukena ja aktiivikäytön mahdollistava työllistämisseteli on saatava käyttöön pian, sanoo Filatov.

Toisaalta SDP:n 24-vuotias kansanedustaja Ilmari Nurminen on huolissaan myös nuorten kasvavasta työttömyydestä, mikä on akuutti tilanne myös Pohjois-Karjalassa.

– Tällä hetkellä tarvitsisimme määrärahoja etenkin sanssi-kortteja varten, joilla työnantaja saa palkkatukea nuoren työllistämiseen ja siten nuori pääsee helpommin työelämään kiinni. Nuorten kohdalla ei saa myöskään unohtaa riittäviä tukipalveluita ja henkilökohtaista ohjausta työnhaun tukena. Alueellisesti on myös turvattava laadukas koulutus, Nurminen listaa.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 4/2016.