Jenni Leppänen pitää Varparannan kesäkahviota kolmatta kesää. Apulaisena kahvionpidossa toimii 16-vuotias tytär Jenny.

Jenni Leppänen pitää Varparannan kesäkahviota kolmatta kesää. Apulaisena kahvionpidossa toimii 16-vuotias tytär Jenny.

Kesäkahvio Lyyti on vakiinnuttanut asemansa Varparannan kesässä Kontiolahdella. Kahvion omistaja Jenni Leppänen iloitsee erityisesti niistä hetkistä, jolloin vuosikausia kylässä asuneet ihmiset tutustuvat toisiinsa yhteisten lounas- ja kahvitteluhetkien aikaan.

Kesäkahvio Lyyti on avannut ovensa kolmannen kerran. Kyläläiset ovat ottaneet paikan omakseen, ja toimiipa Varparannan työväentalo samalla myös alueen epävirallisena nuorisotilanakin, jossa lapset ja nuoret voivat käydä pelaamassa lautapelejä. Kesäkahviota pyörittävä Jenni Leppänen kertoo, että asiakkaina on paljon niin paikallisia asukkaita kuin mökkiläisiäkin. Vakioasiakkaita käy paikalla päivittäin.

– Tosi kiva, että kyläläiset tapaavat toisiaan ja ovat yhdessä kahviossa. Tämä on hyvä tapaamispaikka, jossa voi tutustua muihin kyläläisiin.

Eniten asiakkaita käy lounaalla, myös iltakahvipaikkana kahvio on suosittu.  Lapset käyvät usein karkki- ja jäätelöostoksilla.

– Mökkiläiset tykkäävät siitä, että välillä saa ihan valmistakin ruokaa, eikä tarvitse itse leipoa. Lisäksi kahviossa käyvät myös ohikulkijat.

– Kesällä tästä paikasta muodostuu myös meidän perheen oma olohuone,  jossa vietämme aikaa, Leppänen nauraa.

Amerikan herkkuja

Suosituimmat tuotteet kesäkahviossa ovat karjalanpiirakat. Niitä ihmiset tilaavat etukäteen, ja tällä hetkellä tilauksia on niin paljon, että kahvion myyntiin ei piirakoita ole jäänyt paljoakaan.

– Perjantaisin piirakoita on kuitenkin kahviossa saatavilla, oli ennakkotilauksia tai ei, Leppänen vinkkaa.

Myös amerikkalaiset browniet ovat olleet suosittu herkku.

– Asuimme seitsemän vuotta Yhdysvalloissa, Vermontissa ja Pennsylvaniassa, ja resepti on sieltä lähtöisin. Nyt olemme tutustuttaneet kyläläiset leivonnaisiin.

Teksti ja kuvat: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä nro 29/2016.