UPM:n Joensuun Vaneritehtaan suojelupäällikkö Mika Vallius ja työsuojeluvaltuutettu Tomi Vikla.

UPM:n Joensuun Vaneritehtaan suojelupäällikkö Mika Vallius ja työsuojeluvaltuutettu Tomi Vikla.

UPM:n Joensuun Vaneritehtaan seinällä oleva digitaali kertoo lokakuisena maanantaina lahjomattomia lukemia: 189 päivää ilman poissaoloon johtanutta tapaturmaa, tänä vuonna 2 tapaturmaa.

Digitaalinäyttö on osa avoimuutta, jota UPM haluaa työturvallisuusasioissaan kautta linjan vaalia. Tätä vakuuttelevat yhdestä suusta niin tehtaan suojelupäällikkö Mika Vallius kuin myös työsuojeluvaltuutettu Tomi Vikla.

Molemmat ovat silminnähden ylpeitä paitsi tehtaan hyvistä lukemista myös työpaikan avoimuudesta ja toimintakulttuurista ylipäätään: asioista kerrotaan avoimesti ja ongelmiin puututaan viiveettä.

UPM:llä työturvallisuusasioista on kampanjoitu voimakkaasti viime vuosina ja tulokset ovat olleet sen mukaisia.

– Kun vielä vuonna 2007 meidän tehtaalla sattui 73 tapaturmaa, oli tapaturmia viime vuonna vain viisi ja niistäkin ainoastaan yksi johti poissaoloon. Tapaturmataajuus oli 3,6, mikä on suomalaisen teollisuuden mittakaavassa huippulukema, kertoo suojelupäällikkö Mika Vallius ja lisää, että jo 30:n tapaturmataajuus on suomalaisessa teollisuudessa keskimääräistä parempi lukema.

Vaneritehtaan vuosi ei jäänyt huomaamatta työantajaltakaan, joka palkitsi Joensuun tehtaan kaikkien maailman yksiköidensä joukosta turvallisuuden edelläkävijän tunnustuksella.

– Tavoitteena on tietenkin nolla, mutta käytännössä sellainen on mahdottomuus, kun kuitenkin työskennellään tehtävissä, jotka sisältävät nostamisia, sokkeloisia tiloja ja työkoneita, Vallius ja työsuojeluvaltuutettu Tomi Vikla vakuuttelevat.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää nrosta 42/2015.