Kuvassa muistettuja henkilöitä 75-v. iltamissa: vas. Reino Ylönen, Arja Puoskari, ohjaaja Raimo Koivula ja Merja Flink, Väinö Voionmaa mitalit.

TSL Joensuun seudun opintojärjestö ry on viettänyt TSL 75 v juhla- ja kulttuurivuoden tapahtumia pitkin vuotta, mutta varsinainen kulttuuriviikko oli 41. kerran 5.10.- 12.10.2019. Juhlavuotemme teemana on ollut TeeSeLuovasti-75 v.

TSL:n Joensuun seudun opintojärjestön perustava kokous on pidetty maaliskuun lopulla 1944 ja yhdistysrekisteriin se on merkitty 10.10.1944. 

Työväen Sivistysliiton 100-vuotisjuhla vuotta olemme myös juhlineet opintojärjestön tapahtumien rinnalla.Varsinaiselle teemaviikolla 5.–12.10. järjestimme tapahtumia Joensuussa, Kontiolahdella sekä Liperissä.

Juhlavuoden aikana 2019 on jatkettu historiakirjan aineiston kokoamista. Toimittaja-graafikko Suvi Palosuo jatkaa opintojärjestön 75 -historiakirjaan tulevia haastattelujen tekemistä sekä kokoamme myös kirjaan tulevia valokuvia ja muuta materiaalia. Kirjassa tullaan julkaisemaan myöskin kirjoituskilpailun parhaimmistoa. Historiakirja julkaistaan vuoden 2020 aikana. 

Kulttuuriviikon teemaan liittyen pystytimme Merja Flinkin tauluista näyttelyn Kauppaneuvoksen kahvilan tiloihin 1.10.–31.10. väliseksi ajaksi. Taitelija Flink oli paikalla esittelemässä taulujaan mahdollisuuksien mukaan päivisin. 

Liperin tilaisuus oli Penttiläsalissa lauantaina lauantaina 5.10., jossa paikalla oli noin 30 henkilöä. Esiintymässä olivat kesäsoittajien tilalla, viulisti Liisa Karhu ja pianistina Kari Lauronen, molemmat ammattilaisia. Konsertti oli aivan mahtava. 

Syyskuun lopulla olleen Leipäpäivän kilpailun arvonnassa voitot menivät seuraavasti: 30 euron lahjakortin voitti Mio Savolainen, Kaatamo ja kirjapalkinnot Jukka Piippo ja Arto Laakkonen, Liperi. 

TSL:n Joensuun seudun opintojärjestön ja Työväen Sivistysliiton järjestämän TSL 100 vuotta – hengen pimeyttä vastaan -seminaari pidettiin Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa.

Kirjoituskilpailun satoa

Juhlavuoden merkeissä järjestimme kirjoituskilpailun, jossa oli mukana kaksi sarjaa, tarinat ja runot. Kirjoituksia saapui vuoden 2018 loppuun mennessä 123 kappaletta ympäri Suomea. 

Kilpailuraati kävi kirjoituksia läpi ja he totesivat kilpailun osallistuneiden kirjoitusten olleen erittäin korkeatasoisia ja monipuolisia. Kilpailun teema oli ”Ajankuvia 2000 -luvulta”. Kaikissa kirjoituksissa liikuttiin hyvin teemaan liittyen. 

Voittajiksi palkittiin tarinoista ja runoista kolme parasta sekä molempiin sarjoihin myönnettiin kolme kunniamainintaa.

Kirjoituskilpailun tulosten julkistamistilaisuus oli opintojärjestön 75 v juhlapäivänä ja myös Aleksis Kiven syntymäpäivänä 10.10.2019 Utran työväentalolla, jossa paikalla oli noin 30 osanottajaa. Kirjoittajia palkittiin kunniakirjoin ja ruusuin. Juhlapuheen piti kaupunginhallituksen jäsen Eila Heinonen.

Raatilaiset Elsi Komu, Merja Flink ja Tuija Kuusisto kertoivat perusteluja palkituille kirjoituksille sekä myös esittivät ansiokkaasti voittaneet kirjoitukset. 

Voittajat löytyivät ympäri Suomea. Runosarjan voitot menivät kaksi ensimmäistä Helsinkiin ja kolmas Ylivieskaan sekä kunniamaininnat Kokemälle, Lehmoon, Siilinjärvelle ja Helsinkiin. 

Tarinat sarjassa voitot menivät Hyvinkäällle, Joensuuhun ja Helsinkiin sekä kunniamaininnat Kuopioon, Rovaniemelle ja Tampereelle.

Juhlailtamat Utrassa

Opintojärjestön 75-vuotisjuhlailtamia vietimme 12.10.2019 Utran työväentalolla. Tilaisuuden avasi harmonikkataiteilija Jorma Kultamaan musiikkiesityksen jälkeen opintojärjestön puheenjohtaja Arja Puoskari, joka lyhyesti kertoi opintojärjestön historiasta ja opintojärjestön nykytoiminnasta. 

Ohjelmaa esittivät Joensuun Laulupelimannit, Nico Saarelainen (12 v.) ukkinsa Raimo Vattulaisen kanssa sekä myös itsekseen. Kuulimme Seija Lehikoisen kirjoittaman tarinan sekä Kalle Nevalaisen kirjoittaman tarinan, molemmat tarinat kirjoituskilpailun satoa. Lisäksi Merja Flink ja Seija Lehikoinen esittivät pari muuta kilpailussa mukana ollutta runoa. 

Kansanedustaja Seppo Eskelinen piti juhlapuheen. Eskelinen kiinnitti huomiota puheessaan sivistyksen ja kulttuurin voimaan ja merkitykseen sekä elinikäiseen oppimiseen. 

Opintojärjestön toiminnassa pitkään mukana olleita toimijoita muistettiin Väinö Voionmaan mitalilla, jotka luovutettiin opintojärjestön puheenjohtaja Arja Puoskarille ja hallituksen jäsenille Merja Flinkille sekä Kari Martikaiselle ruusun kera. 

TSL:n Joensuun seudun opintojärjestön hallitus kutsui opintojärjestön kunniajäseneksi Eira Vänttinen-Liinakarin. Muistimme myös pitkäaikaisia toimijoita, jotka ovat olleet toiminnassa kouluttajana ja ohjaajina. Kunniakirjan saivat Reino Ylönen, Raimo Koivula ja Raimo Leppänen.

Opintojärjestön historiaan pääsi tutustumaan diaesityksen muodossa viidentoista viime vuoden aikana, jonka kokosi hallituksen jäsen Tuulikki Jouskari.

Lapsen oikeudet

Kontiolahden tapahtumaa vietimme juhlaviikon ja vuoden varsinaista viimeistä tapahtumaa Kontiolahden Lehmossa, Lehmon nuorisoseuran talossa. Tapahtuma oli koko perheen tapahtuma, jonka järjestimme lapsen oikeuksien päivänä. Lapsen oikeuksien viikon teema oli lapsen oikeus olla oma itsensä. 

Viikkoa vietettiin lapsen oikeuksien 30-vuotissopimuksen merkeissä. Tilaisuuden avasi opintojärjestön puheenjohtaja Arja Puoskari. Juhlapuheen piti päiväkodin johtaja Marja Kauppinen. Puheessaan Kauppinen avasi hieman lapsen oikeuksien sopimuksen sisältöä ja miksi päivää yleensä vietetään. Muuta ohjelmaa esitti imitaattori Seppo Hämäläinen hauskoilla taikatempuilla, äänten matkimisella ja lasten lauluilla. Pohjois-Karjalan Nuorten Kotkat järjestivät paikalle kasvomaalausta, piirustusnurkkauksen, leikkiä ja kilpailuja, onnenpyörän pyöritystä, arvontaa sekä he kertoivat toiminnastaan.

Edellä mainittujen tapahtumien lisäksi on vuoteen sisältynyt noin 400 kurssituntia ja koulutustapahtumaa sekä monenlaista kulttuuritapahtumaa. 

Ensi vuonna teemana kirja

TSL:n Joensuun seudun opintojärjestön syysvuosikokous pidettiin marraskuussa. Kokouksessa käsittelimme ensi vuoden 2020 toimintaa ja taloutta. Vuosi tulee olemaan yhtä vilkasta kuin tänäkin vuonna. Ensi vuoden teema kulttuuriviikon merkeissä tulee olemaan Kirja! Tapahtumia olemme jo alustavasti suunnitelleet ja niitä tulee olemaan pitkin vuotta, mutta siinäkin varsinainen kulttuuriviikko on perinteisesti viikko 41.

Opintojärjestön hallituksen puheenjohtajana jatkaa Arja Puoskari. Hallituksen jäsenten määrä pysyi ennallaan. Hallitukseen tulivat valituiksi Tuulikki Jouskari, Merja Flink, Seija Lehikoinen, Eira Vänttinen-Liinakari, Keijo Rauhala, Pekka Kolehmainen, Kari Martikainen ja Raimo Vattulainen (u) sekä varajäseninä Tyyne Laitinen, Jorma Liinakari ja Pekka Jumppanen (u).

JOENSUU / Auli Turunen