Tämä porukka vastaa yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien elintarvikkeiden ja lääkkeiden kotiinkuljetuksista Rääkkylässä. Takana vasemmalta Pekka Pasanen, Tuomas Kuusinen, Ona Makkonen sekä edessä Tarja Nevalainen, Ari Harinen ja Johanna Martikainen.

Koronakriisissä on kunnan tehtävä varmistaa, että karanteeniin määrätyt sekä yli 70-vuotiaat ja muut riskiryhmään kuuluvat saavat hoidettua esimerkiksi päivittäiset kauppa- ja apteekkiasiointinsa. 

Rääkkylässä johtoryhmän keskustelussa huomattiin, että tähänkin voidaan löytää oma ratkaisu. Hyödynnetään kunnan henkilöstöä, jolloin tavanomaisten töiden vähenemisestä huolimatta voidaan välttyä lomautuksilta.

– Käydään sellaisia yt-neuvotteluja, että yksissä tuumin mietitään miten saataisiin kaikille merkityksellistä tekemistä, muotoilee vs. kunnanjohtaja Yrjö Eronen.

Kunnan työpaja suljettiin maaliskuun puolivälissä, jolloin nelisenkymmentä asiakasta joutui jäämään koteihinsa. He ovat esimerkiksi kuntouttavassa tai terapeuttisessa työtoiminnassa tai työkokeilussa, työpäiviä viikossa yhdestä viiteen. 

Ohjaajilta hävisivät ohjattavat, mutta toisaalta vastuu heistä ei kadonnut. Yhteys on tarkoituksenmukaista pitää myös tauon aikana, jotta päästään sitten joskus jatkamaan siitä mihin jäätiin. Soitellaan ja käydään kylässäkin.

Lisäksi ohjaajilla on nyt uudenlaista tekemistä samoille reissuille, kun he kuljettavat ostoksia ikäihmisten ovensuuhun. Soitetaan ovikelloa ja varmistetaan, että ostokset menevät perille. Useamman metrin etäisyydeltä voidaan kysellä tärkeimmät kuulumiset ja varmistaa hyvinvointi.

Kunnan kanssa yhteistyössä tämän palvelun tuottamiseen osallistuvat myös seurakunta ja 4H-yhdistys.

RÄÄKKYLÄ / Riitta Mikkonen

Lue juttu kokonaan lehdestä nro 9/2020